Met de zomerse temperaturen stijgt ook weer de animo om te barbecueën. Nu bijna de helft van de Nederlandse volwassenen zichzelf flexitariër noemt, is het niet raar dat er op de barbecue naast spareribs, satéstokjes en hamburgers ook steeds vaker groentes of vleesvervangers liggen.
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek onlangs dat een derde van de volwassenen het afgelopen jaar minder vlees is gaan eten. 45% van de ondervraagden eet maximaal vier dagen per week vlees (flexitariër), 2% is volledig vegetariër en 0,4% veganist (eet helemaal geen dierlijke producten). Van alle vleeseters vindt 37% dat ze eigenlijk minder vlees zouden moeten eten.
Vegetarische of vegan opties voor de barbecue zijn dus niet alleen voor veganisten of vegetariërs, maar in trek bij mensen die minder vlees willen eten en/of gezonder willen leven. Vlees aangevuld met plantaardig, zie je ook veel.
Vegan barbecue gezonder
Camperverhuurbedrijf Camptoo analyseerde recepten op populaire Britse receptenwebsites en kwam erachter dat vegan barbecuegerechten minder calorieën en vet bevatten en ook nog sneller klaar zijn. Ook bevatten de vegan gerechten meer vezels. Wel bevatten ze meer koolhydraten en suiker. Uiteindelijk zijn vegan recepten volgens het bedrijf 43% gezonder.
De kipburger is favoriet op de Britse barbecue. De falafelburger is volgens Camptoo het meest populaire vegan gerecht. Pulled jackfruit is een populaire vervanger van pulled pork. Ook avocado staat hoog op de lijst bij de Britse vegan barbecue.
Wat ligt er in Nederland deze zomer aan vegetarisch of vegans op de barbecue? Er zijn wel recepten te vinden van jackfruit, bij de Britten populair in plaats van pulled pork, maar niet voor op de grill. Als je er pulled pork van wilt maken, bereid de vrucht niet direct op het rooster, maar in een speciale braadpan op de kamado of gewoon in een wok. Verse jackfruit is in Nederland slecht verkrijgbaar, maar is wel overal verkrijgbaar in pot of blik. Wel opletten dat het de jonge, groene variant is zonder toegevoegde siroop.
Wel uitermate geschikt om te grillen zijn klassiekers als (zoete) gepofte aardappel in aluminiumfolie en maiskolven. Daarnaast zijn vega(n)burgers populair, al dan niet zelfgemaakt. Die worden dan net als bij een hamburger met een broodje en bijvoorbeeld sla, tomaat en saus geserveerd.
Kant-en-klare plantaardige burger
Er zijn heel veel kant-en-klare plantaardige burgers op de markt. Je kunt ze bijna allemaal op de barbecue gooien, maar zijn er vaak voor gemaakt en het is dus opletten geblazen. Voor wie van gemakkelijk houdt en toch graag iets heeft dat op vlees lijkt: verschillende merken hebben vleesvervangers die speciaal geschikt zijn voor de barbecue. Zo heeft Garden Gourmet (Nestlé) 100% plantaardige braad- en chorizoworsten. Vleesvervangers zijn trouwens vegetarisch, maar niet alle vleesvervangers zijn ook veganistisch. Veel bevatten bijvoorbeeld melkeiwit. Op het etiket is dat duidelijk aangegeven (vega of vegan).
Verder komen we af en toe ook de falafelburger tegen, die in Groot-Brittannië zo populair is. Die is ook zelf te maken met kikkererwten, maar je moet dan wel oppassen dat ze stevig genoeg worden.
Spiesjes in alle soorten en maten
In de Nederlandse vegetarische barbecuerecepten valt het aantal spiesjes op: met verschillende groente, champignons, falafel, tofu of met een combinatie van groente en vleesvervangers. Wie het makkelijk wil doen snijdt gewoon courgettes en aubergines in de lengte in plakken van ongeveer een centimeter en zet die een paar minuten op de barbecue. Hetzelfde geld voor paprika's.
Verder worden ook steeds vaker hele gerechten of gerechtjes op de barbecue of kamado (Green egg) bereid, onder meer gevulde portobello 's en paprika's. Opvallend is de bloemkool die in zijn geheel wordt geroosterd en daarna in plakken gesneden. Dit past ook bij slowcook trend. De bloemkool moet eerst voorgekookt worden en dan nog eens 20 tot 30 minuten op de barbecue geroosterd worden. Ook de watermeloen van de barbecue is een bijzonder recept. Deze moet dan juist kort gegrild worden. De gegrilde avocado, die in Engeland populair is, komen we ook tegen. Daarbij wordt de avocado gehalveerd en met de vruchtkant vijf tot tien minuten gegrild.
Genoeg inspiratie dus om deze zomer gezonder te barbecueën met een vega(n) barbecue of om naast een goed gegaard stuk vlees ook genoeg groente binnen te krijgen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.