Gullimex

Aangeboden door Gullimex

'Nauwkeurige brix-waarde voor uniform product'

12 Juli 2021

Een constante kwaliteit is voor de handel in groente en fruit van groot belang. De brix-meter is een belangrijk hulpmiddel om daar inzicht in te verkrijgen. Gullimex biedt een breed aanbod brix-meters aan die snel betrouwbare data leveren.

De bakker, de ijsmaker of de sapproducent… allemaal willen ze weten hoe zoet of zuur de vruchten zijn die zij in hun producten verwerken. Niets is immers zo belangrijk als uniformiteit en continuïteit als het om kwaliteit gaat. Brix-meters bieden daarom uitkomst. Daarmee kan snel bepaald worden wat de brix-waarde van een vrucht is, oftewel het suikergehalte.

"Wij bieden hiervoor zogenaamde refractometers aan", vertelt Erik Coopman van Gullimex. "Deze helpen om te zien hoe zuiver iets is. Je kunt van alles meten. In dit geval gaat het om de hoeveelheid suiker, maar je kunt bijvoorbeeld ook de hoeveelheid colostrum in biest meten. Daar heb je alleen weer andere schaalverdelingen voor. Ons assortiment bevat meer dan negentig verschillende refractometers."

Product classificeren
Binnen de AGF-handel vinden de brix-meters van Gullimex gretig aftrek. Coopman begrijpt wel waarom: "Afnemers willen groente of fruit met een bepaald percentage brix. Groothandels en veilingen hebben daarom een brix-waarde nodig om hun producten te classificeren. Telers en handelaren controleren steekproefsgewijs hun producten op kwaliteit. Daarbij zijn onder meer de hardheid en stevigheid van belang, maar dus ook de zoetheid."

Ook voor het logistieke traject kan de brix-meter relevante data opleveren. "Stel dat er onderweg problemen optreden, dan is data het bewijs van hoe het product is weggestuurd", legt Coopman uit. "Is er iets mis met het product bij aankomst, dan kun je daarop terugvallen. De nauwkeurigheid is daarbij wel van belang. Je zult een soortgelijk meetinstrument moeten gebruiken."

0,2% nauwkeurig
"Onze refractometers hebben een hoge nauwkeurigheid van 0,2%", vervolgt Coopman. "Ook beschikken ze over een automatische temperatuurcompensatie (ATC). Door deze functie maakt de temperatuur van het product niet meer uit. De ATC zorgt ervoor dat je altijd een reproduceerbare meting hebt."

Alle digitale refractometers zijn uitgerust met een NFC-chip. Met deze chip wordt tijd en papierwerk bespaard door de metingen direct draadloos uit te lezen via een smartphone of NFC-reader. "Op die manier is de data op veel verschillende manieren te gebruiken", vertelt Coopman. De meest verkochte refractometer is volgens hem de PAL-1. "Deze heeft een bereik van 0 tot 53% brix. Daarmee zijn de grootste doeleinden afgedekt. Er zit een batterij in die ongeveer 10.000 metingen meegaat. De kosten? €279,- per stuk om precies te zijn."

Powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden