De prijs van eieren evenaart sinds deze week de recordprijs van afgelopen feestdagen. De hoge eierprijzen zijn het gevolg van de grote vraag onder consumenten en een krappe markt. Hoewel de krapte in de meeste landen alleen nog tot hogere prijzen leidt, is het eiertekort in Engeland en Nieuw-Zeeland al zo groot dat supermarkten hun schappen niet altijd meer weten te vullen. Daarnaast worden vrijeuitloopeieren door de langdurige ophokplicht vanaf volgende week als scharreleieren verkocht.
Sinds deze week staat de prijs van eieren weer op niveau van rond de kerst. In week 1 was de prijs van honderd bruine scharreleieren gedaald tot €15,05. In week 2 steeg de eierprijs weer tot €15,17. Daarmee evenaart de prijs het record van week 51.
Normaal gesproken ebt de vraag naar eieren na de feestdagen een beetje weg, waardoor de prijs van eieren in januari daalt. In voorgaande jaren daalde de prijs van eieren tot begin februari en noteerde de eierprijs in die maand al snel zo'n 30 tot 40 cent lager. Ondanks het prijsrecord van de feestdagen, bleek de prijsdaling dit jaar een stuk kleiner en van korte duur. De prijs daalde namelijk slecht twee weken lang en noteerde op het dieptepunt 12 cent lager.
Dat de prijsdaling deze januari beperkt blijft, komt met name door de grote vraag onder consumenten. Hoewel de prijs van eieren in 2022 met bijna 120% is gestegen, zijn eieren nog altijd een relatief goedkope bron van dierlijke proteïne. Daarom is het ei in tijden die door grote inflatie een populair product onder consumenten.
Internationaal tekort
Naast de grote vraag onder consumenten wijst ook de aanbodkant van de markt op opwaartse prijsdruk. Volgens verschillende internationale media dreigt namelijk een internationaal eiertekort. In de Europese Unie en in de Verenigde Staten is er al sinds begin 2022 sprake van krapte en dat komt voornamelijk door de vogelgriep. Door het virus zijn wereldwijd namelijk ongeveer 60 miljoen stuks pluimvee geruimd. Hoewel de prijs van eierenflink is gestegen, leidt de krapte in de meeste landen nog niet tot lege schappen.
Al zijn twee landen inmiddels niet meer in staat om in de vraag van hun bevolking te voorzien. In Groot-Britanië zijn de eierschappen al sinds november niet altijd meer gevuld. Dit Britse eiertekort is het gevolg van een conflict tussen producenten en supermarkten die weigeren om voor de hogere productiekosten op te draaien. Daardoor kopen supermarkten flink minder eieren in.
De grootste tekorten ontstaan op het moment echter in Nieuw-Zeeland. Sinds januari is het in dat land verboden om kippen in legbaterijen te houden. Hoewel de meeste pluimveehouders al sinds 2019 van de legbatterij zijn afgestapt, zijn door de nieuwe wetgeving zo veel pluimveehouders gestopt dat de Nieuw-Zeelandse eierbranche niet meer in staat is om de behoefte van het land te voorzien.
Volgens schatting van analisten zijn er zo'n 3,9 miljoen leghennen nodig om in de hele eierbehoefte van het land te voorzien. Door de nieuwe wetgeving is het aantal leghennen in Nieuw-Zeeland echter gedaald tot 3,5 miljoen stuks. Hoewel Nieuw-Zeelandse eierproducenten in recordtempo leghennen inkopen, is de Nieuw-Zeelandse eierbranche de komende maanden nog niet in staat om in de vraag van alle Nieuw-Zeelandse consument te voorzien.
Nederlandse vrije uitloopeiren binnenkort niet meer te koop
Schaarste is overigens niet het enige gevolg van de vogelgriep. Door het virus mogen Nederlandse vrije uitloopeieren vanaf volgende week namelijk niet meer als vrije uitloopeieren verkocht worden. Sinds 5 oktober 2022 geldt namelijk een ophokplicht voor Nederlandse pluimveehouders. Omdat vrijeuitloopkippen niet langer dan zestien weken achter elkaar opgehokt mogen worden, worden eieren van deze kippen vanaf 25 januari verkocht als scharreleieren.
Overigens heeft het er alle schijn van dat de gevolgen van de afwaardering van vrije uitloopeieren voor producenten meevallen. In tegenstelling tot 2017, toen kippen ook langer dan zestien weken opgehokt zaten, is de prijs van scharreleieren volgens verschillende analisten op het moment zo hoog dat de houders met vrije uitloopkippen niet in de problemen zullen komen. Daarnaast hebben de Albert Heijn, Jumbo en Plus aangegeven de betalingen aan pluimveehouders tijdens de ophokplicht niet te verlagen.
Al valt het niet uit te sluiten dat supermarkten voorlopig hun schappen vullen met vrije uitloopeieren uit Duitsland. Omdat de ophokplicht in verschillende Duitse deelstaten niet geldt, mogen veel Duitse vrije uitloopeieren hun naam wel blijven dragen.