De afgelopen periode werd gekenmerkt door een dalende prijsbeweging en vorige week leken de suikernoteringen in wat rustiger vaarwater te zitten. USDA rapporteert daarnaast over de verwachting omtrent een toegenomen wereldsuikerproductie voor komend marktjaar. En dat blijkt noodzaak, want ook de suikerconsumptie stijgt verder.
Op 1 april stond de Amerikaanse termijnmarktnotering nog op $500,89 per ton en de Londense notering op $652,50 per ton, maar sindsdien zijn deze flink gezakt. Over het algemeen lijken de noteringen de afgelopen dagen wel minder vatbaar voor prijsdruk. De Amerikaanse notering sloot gisteren op $405,87 per ton, een stijging ten opzichte van eind vorige week. Londen stond gisteren op $545,90 per ton en is daarmee ook weer wat gestegen.
Analisten schrijven over de aanzienlijke toename van de Braziliaanse suikerproductie, wat bijdraagt aan de daling in suikerprijzen in de afgelopen periode. Dat verbetert het vooruitzicht op ruimere wereldvoorraden, wat eveneens bijdraagt aan een daling in suikerprijzen. Het nieuws van suikerassociatie Unica, dat Brazilië in de tweede helft van april zo'n 84% meer suiker produceerde dan een jaar geleden, drukte eveneens op de noteringen. Daarmee komt de suikerproductie in die periode op 1,84 miljoen ton.
Het Amerikaanse Landbouwministerie USDA rapporteerde recent over de Braziliaanse suikerproductie dat deze mogelijk komend seizoen 44 miljoen ton suiker zal bedragen. Dat is 1,5 miljoen ton lager dan de gerapporteerde 45,5 miljoen ton voor afgelopen marktjaar 2023/24. De verwachting is dat er minder suikerriet beschikbaar zal zijn om te vermalen, als gevolg van ongunstig weer. Maar met de geraamde 44 miljoen ton zou Brazilië alsnog ruimschoots de grootste suikerproducent ter wereld blijven. Daarbij ligt de geraamde productie ook ruim boven die van marktjaar 2022/23 toen dit 38,1 miljoen ton was.
De verwachting is dat India met 34,5 miljoen ton in marktjaar 2024/25 op de tweede plaats komt te staan. De Europese Unie neemt met 15 miljoen ton de derde plek in.
Wereldsuikerproductie neemt toe
Het USDA verwacht per saldo dat er komend marktjaar 2024/25 ruim 186 miljoen ton suiker zal worden geproduceerd. Dat is hoger dan de gerapporteerde 183,5 miljoen ton voor marktjaar 2023/24. De wat lagere Braziliaanse productie zal ruimschoots worden gecompenseerd door Thailand, India, China, en Mexico.
Die toegenomen wereldproductie is ook nodig, want de consumptie groeit mee, naar verwachting zelfs tot een nieuw record. Daarmee zou de consumptie komend seizoen zelfs op 178,8 miljoen ton komen. Hoger dan de gerapporteerde 177,3 miljoen ton voor marktjaar 2023/24.