Shutterstock

Analyse Haver

Is huidige recordprijs voor haver het nieuwe normaal?

6 September 2021 - Kimberly Bakker

Niet alleen tarwe, maïs, sojabonen en gerst toonden afgelopen weken een opleving in de prijzen. Ook haver heeft de weg naar boven ingezet. Op de CBoT in Chicago wordt inmiddels een recordprijs genoteerd én die lijkt redelijk stevig te zijn. Wat is de reden voor die forse stijging en is dit prijsniveau het nieuwe normaal?

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De granenmarkt is ontploft sinds de start van de coronapandemie. En ook de noteringen voor haver schieten inmiddels door het plafond. Afgelopen vrijdag, 3 september 2021, sloot de CBoT-notering op $510,30 per bushel, een recordniveau. In vijf jaar tijd is de notering ruimschoots verdubbeld, want in het derde kwartaal van 2016 was $216 per bushel toch echt wel de max. Hoewel een geleidelijke stijging gaande was, is de grootste groei in de afgelopen twee maanden gerealiseerd. Begin juli stond de notering namelijk nog op $374,50 per bushel. Aan het begin van dit jaar werd zelfs nog 'maar' $360 genoteerd.

Het is niet per se een vreemde gewaarwording, want haver is het snelst groeiende segment én tegelijkertijd het belangrijkste ingrediënt voor de vele plantaardige varianten van melk. Dat analyseerde ABN Amro in maart van dit jaar. In de periode van 2017 tot en met 2020 is het aandeel haver – ten opzichte van andere plantaardige ingrediënten, zoals soja, amandel of rijst – gestegen van 9% naar 34%. Toch neemt de teelt in de Europese Unie niet zo hard toe, bleek eerder. En die populariteit is – volgens marktexperts – ook niet de reden dat de haverprijzen momenteel 'sky high' gaan.

Bekijk deze grafiek op interactieve wijze via de Koersenpagina.

Haver gaat mee in de gehele granenrally
Dat er al weken een recordprijs voor haver op de borden prijkt, komt doordat het product is aangehaakt in de prijsrally op de wereldwijde granenmarkt. Haver trekt zich daarbij vooral op aan de noteringen van maïs, tarwe en gerst. En die noteren nog altijd ver boven het niveau van de afgelopen jaren. Zo prijkt de tarwenotering op de CBoT in Chicago vandaag de dag op $7,15 per bushel. Alleen begin mei was tarwe nog duurder, met een notering van $7,74 per bushel. Maïs piekte in die periode op een record van $7,48 per bushel en staat nu op $5,16 per bushel. Hoewel een flinke daling heeft plaatsgevonden, is het nog altijd hoger dan het gemiddelde over de afgelopen jaren (circa $3,80 per bushel).

Ook gerst heeft de weg naar boven ingezet, zo tonen de beursnoteringen van Goes, Middenmeer en Groningen. Ook EU-voergerst (Rotterdam) zit in de lift. "De toegenomen notering voor haver komt écht door het algehele sentiment op de granenmarkt", zo bevestigt Gert Jan Bonestroo van Poldergraan. "De stemming op de markt is zeer wisselvallig en ook onvoorspelbaar. Dat heeft te maken met de oogstverwachtingen. Die vallen tegen. Voor haver zelf geldt dat niet meteen, maar dat product gaat wel mee in de prijsvorming van tarwe, maïs en gerst." Rinse de Putter van CZAV onderschrijft dat. "De markten trekken aan elkaar op. Dat hebben ze altijd al gedaan."

Het nieuwe normaal?
Is de huidige recordprijs voor haver dan het nieuwe normaal? Dat is lastig in te schatten. Enerzijds zullen de prijzen voor tarwe, maïs en gerst weer dalen als de oogsthoeveelheden toch blijven mee te vallen. Anderzijds is haver wel steeds meer in trek. De vraag is enorm, vooral vanuit de plantaardige industrie. Dat de teelt potentie heeft, dat is in elk geval zeker. Een terugkeer naar oude niveaus van $176 per bushel hoeft dan ook niet verwacht te worden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden