Vietnam, de op één na grootste exporteur van koffie wereldwijd, kampt met de ergste uitbraak van het coronavirus sinds het begin van de pandemie. Tegelijkertijd zorgen afwisselend vorst en droogte in Brazilië voor veel schade aan de koffieplantages. Ook in Colombia is het aanbod koffiebonen beperkt door het weer en de coronapandemie. Al met al zorgt het ervoor dat de koffieprijzen tot zeker 2022 relatief hoog blijven.
De vernieuwde lockdown in Vietnam, als gevolg van de Deltavariant van het coronavirus, heeft het wereldwijd aanbod van koffie beperkt. Het Zuidoost-Aziatische land is de op één na grootste koffie-exporteur ter wereld, na Brazilië, maar kampt momenteel met de ergste corona-uitbraak sinds het begin van de pandemie. Afgelopen jaar meldde het land 'slechts' 1.465 coronagevallen. Afgelopen dinsdag werd op de teller nummer 635.000 aangetikt. Net als in veel Aziatische buurlanden, worstel Vietnam met het verhogen van de vaccinatiegraad. Slechts 5,7% van de bevolking is volledig gevaccineerd.
Als gevolg van de vele coronabesmettingen werd het exportcentrum in Ho Chi Minh-stad tijdelijk afgesloten. En, dat heeft onder meer grote gevolgen voor de export van koffie. Over de maand augustus is de Vietnamese koffie-export met 8,7% gedaald tot 111.697 ton, dit in vergelijking tot de maand juli. Tussen januari en augustus exporteerde het land 1,1 miljoen ton koffie. Dat is ongeveer 6,4% minder dan een jaar geleden.
Hoge prijzen
Marktbureau Fitch Solutions stelt dat de wereldwijde koffieprijzen onder andere hierdoor tot zeker 2022 relatief hoog blijven. De futures voor Arabica-koffie zijn dit jaar al met ongeveer 45,8% gestegen, terwijl Robusta-koffie een stijging laat zien van 52,2%. Momenteel wordt voor Arabica zo'n $1,85 per pond betaald. De gemiddelde prijs voor Arabica komt – volgens het marktbureau – dit jaar uit op $1,60 per pond. Eerder ging het nog uit van een prijs van $1,35 per pond. Voor 2022 wordt een gemiddelde prijs van $1,50 per pond verwacht. Dat was een paar weken terug nog $1,25 per pond.
Niet alleen Vietnam speelt een rol in de hoge koffieprijzen, ook Brazilië en Colombia kennen problemen met de productie. In Brazilië zijn veel gewassen beschadigd door de afwisselende periode van vorst en droogte. Zeker een half miljoen hectare zou hierdoor getroffen zijn. Colombia kampt met problemen rondom de Mu-variant van het coronavirus. Dit zou voor arbeidstekorten kunnen zorgen. Ook het weer zit tegen. "Tegelijkertijd verwachten we dat de vraag in de Europese Unie en de Verenigde Staten de komende maanden zal aantrekken. Dit zal de prijsstijging nog verder in de benen helpen."
Herstel vanaf seizoen 2022/2023
Als het slechte weer in Brazilië niet op korte termijn terugkeert, wat niet de verwachting is, dan is de voorspelling dat de wereldwijde koffievoorraad in seizoen 2022/2023 een start moet kunnen maken met het herstel. De jaarlijkse prijs voor Arabica-koffie zou dan in 2023 kunnen dalen naar $1,20 per pond, aldus Fitch Solutions. De vraag is nog wel of de logistieke problemen dan ook enigszins opgelost zijn. Verzendkosten spelen immers wereldwijd een grote rol.