Shutterstock

Analyse Koffie

Colombia speelt grote rol in stijgende koffieprijzen

20 Oktober 2021 - Kimberly Bakker

De neerslaghoeveelheden in Brazilië liggen hoger dan normaal in de maand oktober. Dat is positief voor de verwachtingen van de oogst van Arabica-koffiebonen en dus kan de markt even rustig op adem komen. Althans, dat zou je zeggen. Colombia gooit helaas voor exporteurs, handelaren en branders roet in het eten.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Inkopers van Arabica-koffiebonen zien nog steeds geen neerwaartse trend in de prijs. Dinsdag 12 oktober kwam de notering op de Intercontinental Exchange (ICE) zelfs uit op het hoogste punt in zeven jaar: $4,70 per kilo. Colombia speelt een grote rol in die stijging. Koffieboeren in het land weigeren namelijk om in totaal één miljoen zakken koffiebonen, zo'n 10% van de Colombiaanse oogst, te leveren aan handelaren, exporteurs en branders. Daardoor is opnieuw een tekort ontstaan in de wereldwijde koffievoorraad en lijden desbetreffende exporteurs, handelaren en branders forse verliezen. Het gaat al gauw om $8 miljoen tot $10 miljoen. Dat meldt Reuters. Dit tekort komt boven op het tekort – van wereldwijd 1,94 miljoen zakken - waar we afgelopen week al over schreven.

Boer wil een hogere prijs
De reden dat de Colombiaanse koffieboeren hun overeenkomsten niet nakomen, hangt samen met de stijging van de prijzen. Dit jaar alleen al zijn de wereldwijde koffieprijzen met ongeveer 55% gestegen. Dit is voornamelijk een gevolg van ongunstige weersomstandigheden bij 's werelds grootste producet: Brazilië. Op het moment dat de koffieboeren in Colombia hun contracten afsloten, lagen de prijzen vele malen lager. Vandaag de dag – het moment waarop zij moeten leveren – is die afgesproken prijs al lang en breed gepasseerd. Colombiaanse boeren eisen nu dat ze een hogere prijs krijgen voor hun koffiebonen. Een prijs die meer in lijn is met de huidige markt.

Dit soort 'precontracten' zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Tot dit seizoen was de regeling succesvol, omdat de wereldprijzen voor koffie daalden. Kortom: boeren kregen een hogere prijs voor hun koffie bij levering dan op dat moment actueel was. Nu levert het een probleem op, want de markt is gekeerd. Handelaren, exporteurs en branders zien dit echter als ondernemersrisico en zijn niet bereid om een hogere prijs (dan afgesproken) te betalen. Het wangedrag van deze producenten zet de wereldwijde koffieprijzen verder onder druk.

Volgens analisten is de beste oplossing daarom dat handelaren, exporteurs en branders hu verlies nemen en wél betalen. Betalen zij niet, dan verwachten diezelfde analisten dat de Colombiaanse boeren de koffie later zelf op de markt brengen; de verwachting is eind dit jaar of begin volgend jaar. Dat kan uiteindelijk voor een forse daling in de prijzen zorgen.

Meer neerslag in Brazilië
Maandag 18 oktober sloot de notering voor Arabica-koffie op $4,44 per kilo. Dat is een lichte daling in vergelijking tot de piek van dinsdag 12 oktober. Colombia speelt daar (nog) geen rol in. Deze daling komt volledig op het conto van de situatie in Brazilië. Daar is in de grote koffieteeltgebieden namelijk meer neerslag gevallen. Cumulatief gezien is de neerslag nu hoger dan het gemiddelde van oktober. Dit verbetert de vooruitzichten met betrekking tot de oogst, die tot dusver somber leek als gevolg van droogte en vorst. Als er neerslag blijft vallen, is de verwachting dat de prijzen voor Arabica verder kunnen normaliseren.

De prijs voor Robusta merkt niets van bovenstaande zaken. Deze koffiesoort wordt voornamelijk in Vietnam geproduceerd. Dat land merkt nog steeds beperkingen van de coronacrisis, al zit er weinig verandering in de situatie. De prijs voor Robusta sloot maandag 18 oktober op $2,10 per kilo en toont een relatief stabiele trend.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden