Het coronavirus heeft een nieuwe mutatie; de omikronvariant. Dat nieuws bracht de wereldwijde grondstoffenmarkten afgelopen week in onbalans. Koffie dook ook iets omlaag, maar analisten betwijfelen of de introductie van de nieuwe virusvariant daaraan ten grondslag ligt. Een licht herstel na het prijsrecord van afgelopen week was namelijk al ingecalculeerd.
De introductie van de omikronvariant van het coronavirus zorgde afgelopen week voor onrust in de wereldwijde grondstoffenmarkt. Er waren bijvoorbeeld paniekaankopen zichtbaar op de oliemarkt en ook de cacaonotering op de Intercontinental Exchange (ICE) zakte weg. De nieuwe variant zou het economische herstel kunnen beperken, zo was de gedachte van handelaren en speculanten. Ook de koffiemarkt laat een kleine dip zien, al is die niet zo groot als bij andere commodity's. De notering voor Arabica sloot dinsdag 30 november op $5,14 per kilo. Dat is een min van 0,4% met een week eerder. Robusta sloot op $2,26 per kilo, wat een daling van 0,2% is.
Toch wordt deze prijsdaling niet volledig gelinkt aan de nieuwe virusvariant. Afgelopen week bereikten de koffienoteringen het hoogste punt in tien jaar. Daardoor gingen analisten sowieso al uit van een licht herstel. En een licht herstel, dat is het. Analisten laten weten dat de markt nog steeds steun krijgt van dalende voorraden, een tegenvallende oogstverwachting en een tekort aan containers. Dat laatste geldt zowel voor Azië als Zuid-Amerika en zorgde er recent nog voor dat bepaalde ladingen niet verscheept konden worden.
Verwachtingen
Voor komende periode wordt geen verdere (stevige) daling verwacht. Dit heeft onder meer te maken met een vertraging in de oogst van Robusta in Vietnam. Ook de export vanuit dat land heeft voor het eerst in elf maanden een daling laten zien (-4,4%). Tegelijkertijd liet Rabobank eerder deze week al weten dat de algehele koffieproductie dit seizoen daalt. Met de feestdagen in aantocht kan de vraag weleens toenemen, wat de prijs omhoog kan stuwen. Komend jaar worden minder paniekaankopen verwacht, maar zal de balans tussen vraag en aanbod nog ver te zoeken zijn.
Daarbij zal onzekerheid ook een grote factor spelen komende twee seizoenen. Over een paar maanden hebben analisten een beter beeld van de oogst in Brazilië, al is voor velen al wel duidelijk dat er een tekort zal ontstaan. "Speculanten zullen daarom een grote invloed blijven houden in de markt", aldus Andrew Moriarty, analist bij marktbureau Mintec in een webinar dinsdag 30 november.