De eierprijzen in Europa staan middenin de zomervakantie licht onder druk. Door beperkte vraaguitval in supermarkten staat de afzet tijdelijk op een lager pitje. In de Verenigde Staten is de markt totaal ontspoord. Vergeleken met vorig jaar zijn de eierprijzen met ruim 300% gestegen. Net als in Europa kampt de Amerikaanse pluimveesector met veel uitbraken van vogelgriep.
We kijken eerst even naar de eiermarkt dicht bij huis. Het is een normaal verschijnsel dat de eierafzet een stapje terugdoet tijdens de piek van de zomervakantie, deze lagere afzet speelt bijvoorbeeld ook bij vlees en verse zuivel. Een paar procent vraaguitval in Noordwest-Europa heeft een aanzienlijk effect op de doorstroom in de keten. De Europese eiermarkt kan dit overigens prima aan. De markt staat al maanden in het teken van krapte door een teruggang in productie. Dit is onder meer een gevolg van de uitval door vogelgriep.
In Nederland doen de prijzen sinds halverwege juli een stapje terug. De Amsterdam Index (scharrel bruin, categorie m) staat op €10,25 per 100 eieren. Historisch gezien zijn dit hoge prijzen, maar door de eveneens hoge voer- en energieprijzen is het toch niet afdoende voor een fatsoenlijke marge. De hoop is dat markt in het najaar weer aantrekt, zoals dat historisch gezien vaak gebruikelijk is. Als tegelijkertijd de voerprijzen dalen (zoals de verwachting is), dan snijdt het mes aan twee kanten, zo is de gedachte.
Amerikaanse eiermarkt uit balans
In de Verenigde Staten is de eiermarkt behoorlijk aan de kook. De markt staat daar in het teken van extreme krapte. Net als in Europa komt dit door vogelgriepuitbraken. Hierdoor zijn in de voorbije maanden maar liefst 30 miljoen kippen geruimd of gestorven. Nooit eerder was het vogelgriepvirus zo heftig. De bovenste categorie van de eierprijzen (af boerderij) zijn intussen opgelopen tot boven $3,30 per dozijn. Dit is een recordniveau en een prijsstijging van meer dan 300% vergeleken met een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaans landbouwministerie (USDA).
De hoge eierprijzen zijn aanjagers van voedselinflatie. Naast een teruglopend aanbod wordt de krapte aangejaagd door een goede vraag. In de eerste 5 maanden van dit jaar steeg de Amerikaanse eierafzet met 6,3%. Er is vooral vraag naar kooivrije eieren. Die afzet pluste met meer dan 30%. De krapte op de Amerikaanse eiermarkt is voorlopig nog niet voorbij, ook al is het vogelgriepvirus gedurende de zomermaanden veel milder. Cal-Maine Foods, de grootste eierproducent van de VS, zei deze week dat dat consumenten rekening moeten houden met aanhoudend hoge eierprijzen. Het bedrijf verwacht dat het virus deze winter opnieuw de kop opsteekt.