In Azië schommelde de palmolieprijs de afgelopen dagen meer dan in Rotterdam. Grootschalige inkopen van Indiase klanten in zowel Indonesië als Maleisië dreven in eerste instantie de prijs op, de laatste dagen daalde de prijs weer. Dit lijkt ook de globale richting in de komende periode.
Indonesië, 's werelds grootste producent van palmolie (met een aandeel van 60%), zorgde ervoor dat de prijs lager bleef dan de prijzen van rivaal Maleisië. Daardoor kon Indonesië de grootste volumes exporteren. Volgens berichten uit de markt heeft India in de eerste drie weken van september zo'n 2 miljoen ton palmolie gekocht, vooral uit Indonesië.
Dit land had eind juni nog goed 6,7 miljoen ton in voorraad. Naar verwachting blijft daar eind deze maand nog 4,5 tot 5 miljoen ton van over, dit ondanks de aanvoer van product uit de nieuwe oogst.
De bovenste lijn is in Maleisische ringgit en is dus minder hoog dan de onderste lijn, die in dollars is.
De vraag is wat dit gaat betekenen voor de markt. In Maleisië steeg de prijs tot voor enkele dagen terug. De exportvraag gaf de markt een zetje in de rug. In Indonesië bewoog de prijs minder. Ook in Rotterdam bleef de notering vrijwel stabiel. Met nog een flink deel van de oogst voor de boeg in Indonesië en Maleisië, lijkt een prijsstijging niet aannemelijk.