Shutterstock

Analyse Eieren

Eierprijzen pijlsnel omhoog, krapte houdt voorlopig aan

3 Oktober 2022 - Wouter Baan

De eierprijzen gaan dit najaar snel omhoog. Waar andere voedselmarkten in het teken staan van vraaguitval door de hoge inflatie, is dit geen sta-in-de-weg voor de eiermarkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een stabiele zomerperiode trekken de eierprijzen snel aan. Dit fenomeen doet zich vrijwel elk jaar voor, maar het tempo ligt dit keer veel hoger. Bovendien stonden de eierprijzen al op een hoog niveau. De Amsterdamse Index (scharrel bruin, categorie m) pluste sinds begin september 15% tot €11,75 per 100 eieren. Dit is voorlopig het hoogste niveau van dit jaar.

Een aanhoudend krap aanbod drijft de prijzen op. De krapte kwam na de vakantieperiode meer aan het licht, toen de vraag naar eieren toenam. Zowel vanuit het retailkanaal als de foodservice, zeggen insiders. Ook is er veel vraag naar de zogeheten industrie-eieren voor non-food toepassingen. Ondanks dat de eierprijzen in supermarkten tot recordhoogtes zijn gestegen, leidt dit niet tot vraaguitval.

Aanhoudende krapte
De krapte is voorlopig nog niet voorbij. Door de vele vogelgriepuitbraken in ons land staan veel stallen leeg. Deze productieuitval was begin dit jaar niet ingecalculeerd, gelet op het feit dat uitbraken in de  zomermaanden doorgaans niet voorkomen. Dit jaar was dat anders. Virologen geven aan dat enkel een goedwerkend vaccin de verstorende marktwerking in de pluimveehouderij kan stoppen. Op dit moment is hier nog geen zicht op en dat maakt pluimveehouders terughoudend om de productie op te schalen. Temeer doordat de voerprijzen ook pittig zijn, waardoor de marge nog altijd een punt van zorg is. Mede ook  gelet op de hoge energiekosten met de wintermaanden op komst. 

Andere jaren zette de prijsstijging meestal door tot de Kerstdagen. Tot die tijd blijft de vraag vaak krachtig. De aanloop richting de Kerst duurt nog wel even en dat stelt de markt in staat om verder te stijgen. Alle seinen staan hiervoor op groen, zeggen insiders. Het is goed mogelijk dat de bestaande records uit 2017 gaan sneuvelen. Toen steeg de Amsterdamse index tot €13.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden