De eierprijzen speerden in de afgelopen weken omhoog, maar de markt neemt nu gas terug. Tegelijkertijd zijn de tekorten nog altijd nijpend, met name in het Verenigd Koninkrijk waar lege schappen nog altijd aan de orde zijn. De Britten eieren willen gaan importen vanaf het Europese vasteland. Daarmee wordt de vraag nog groter.
De eiermarkt kookt bijna over van spanning. Nooit eerder waren de tekorten zo groot in Europa. De oorzaak hiervan ligt bij vogelgriep, waardoor miljoenen legkippen zijn geruimd. Daarbij maakt het legpluimveehouders terughoudend om de productie weer op te starten, omdat er geen goedwerkend vaccin op de markt is. De Amsterdamse Index (scharrel bruin, categorie m) steeg sinds begin september al met 35% tot €14,20 per honderd eieren. Vorig jaar rond deze tijd waren de prijzen nog de helft goedkoper, maar sindsdien heeft er op de eiermarkt een aardverschuiving plaatsgevonden.
Aflvlakkende prijs, maar tekorten blijven
Ook in de supermarkten zijn de eierprijzen torenhoog, maar dat weerhoudt consumenten niet om te beknibbelen. Eieren blijven een relatief gunstig geprijsde dierlijke eiwitbron. Ook vraag vanuit de foodservice is hoog in aanloop naar de feestdagen. Op dit moment tonen de eierprijzen wel een afvlakkende trend. De Amsterdamse index ging deze week zelfs weer een fractie naar beneden. Deze tendens past bij het seizoenspatroon. Doorgaans kent de eiermarkt twee piekmomenten per jaar, in aanloop naar Pasen en in de nazomer. In de wintermaanden beweegt de eiermarkt zich doorgaans vlak.
Toch is het aannemelijk dat de tekorten deze winter aanhouden. De productie in Europa is namelijk totaal niet in lijn met de vraag. Daarbij gaat het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk meer eieren kopen op het Europese vaste land. Dit vanwege de grote tekorten in het land die zelfs leiden tot lege schappen. Eerder deze maand besloten diverse retailers daarom om het aantal eieren per consument te limiteren.