Cacao wordt steeds duurder en staat nu op het hoogste punt in meer dan zes jaar tijd. Zorgen over de kwaliteit van de cacao in West-Afrika stuwen de prijs omhoog. Er zijn twijfels over de vraag.
Het regenseizoen heeft gezorgd voor een uitbraak van de Black Pod ziekte in enkele West-Afrikaanse teeltregio's. Ook worstelen cacaotelers nog steeds met tekorten aan meststoffen. Rusland en de VN werken aan het hervatten van de ammoniak-export via een pijpleiding naar een haven in de Zwarte Zee.
Onlangs maakte de International Cocoa Organization bekend dat de wereldwijde cacaoproductie voor het seizoen 2021/22 6,8% lager lag dan een seizoen eerder. Door ongunstige weersomstandigheden en een ziekte lag de opbrengst lager dan verwacht. De Nigeriaanse cacao-export in oktober daalde met 21,5% vergeleken met een jaar eerder.
Goed nieuws komt er vanuit Ivoorkust. De hoeveelheid cacao die door de Ivoriaanse boeren naar de havens werd verstuurd was in de periode 1 oktober tot en met 4 december 4,7% hoger dan een jaar geleden.
Ook het gebrek aan vraag zorgt voor mogelijk lagere cacaoprijzen. De CEO van Barry Callebaut zei dat het bedrijf een vlakke vraag verwacht, doordat veel mensen chocola hebben ingeslagen. Daardoor is er geen noodzaak om op korte termijn meer te kopen.
Stijgend
Dankzij wat ups en downs is de cacaoprijs onder de streep uiteindelijk niet veel hoger dan twee weken geleden en komt deze uit op £2.119 per ton. Dat is 0,09% hoger dan twee weken geleden toen de prijs op £2.117 per ton stond.