Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarwemarkt even immuun voor bullish nieuws

14 April 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt zat de afgelopen handelssessie in de mineur. Rusland kwam weer met een hele rits eisen die ingewilligd zouden moeten worden alvorens er over verlenging van de graandeal na 18 mei gesproken zou kunnen worden. Een maand geleden zou dit bijna zeker een prijsopdrijvend effect gehad hebben maar daar is nu weinig van te merken. De granenmarkt is sowieso een beetje resistent tegen bullish nieuws zo lijkt het wat droogte problemen in de VS en Argentinië lijken ook nauwelijks vat op de markt te krijgen.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De granenmarkt kreeg de afgelopen handelssessie een tik te verwerken. Het meicontract tarwe op de Matif sloot €3,75 lager op €247,25 per ton. Ook op de CBoT deed de tarwenotering een jasje uit en zakte met 1,8% naar $6.67 per bushel. Bij maïs en soja bleven de verliezen beperkter. Maïs leverde 0,6% in en sloot op $6.52¼ per bushel en soja daalde met 0,2% naar $15.01 per bushel.

Rusland is inmiddels een beetje een nar op de internationale granenmarkt aan het worden. Helemaal serieus worden de strapatsen van het Kremlin niet meer genomen door analisten en handelaren. Gisteren legde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken 'vijf systemische problemen' op tafel die eerst moeten worden opgelost, voordat het überhaupt verder kan worden gepraat over verlenging van de graandeal. Onder de huidige overeenkomst worden alleen de belangen van Kiev en het westen gediend, zo stelt het Russische ministerie.

Voordat er over verlening van de deal na 18 mei kan worden gesproken, moet volgens Rusland de agrarische bank Rosselkhozbank weer worden aangesloten op het internationale betalingssysteem Swift. Een andere harde eis is dat er weer landbouwmachines en onderdelen in- en uitgevoerd mogen worden. Verder wil Rusland toegang tot de Oekraïense havens, het weer in gebruik stellen van de een kunstmestpijpleiding naar Odessa en het opheffen van het beslag op de bezittingen van bedrijven die actief zijn in de export van voedsel en kunstmest. Spelers op de granenmarkt lijken niet meer zoveel waarde te hechten aan de grote woorden van Rusland over het opblazen van de graandeal, als je de dalende koersen van gisteren bekijkt.

Nieuwe handelsstromen
Algerije kijkt intussen verder dan Rusland voor tarwe. In het geruchtencircuit doet het verhaal de ronde dat Algerije in een tender tussen de 400.000 450.000 ton durum tarwe heeft gekocht uit Canada en Mexico. Amerika kwam met de wekelijkse exportcijfers en die waren redelijk in lijn met waar de markt op rekende. Wat volgens sommige analisten misschien een beetje te weinig in de tarweprijs verwerkt zit voor de nieuwe oogst, is de droogte op de Amerikaanse prairies. Gisteren kwam de nieuwe droogtemonitor uit en die laat in dat gebied weinig verbetering zien.

Bron: US Drought Monitor

Ook een Argentinië blijft droogte een probleem. De graanbeurs van Rosario heeft de opbrengstverwachting voor maïs in het land gezet op tot 32 miljoen ton, 3 miljoen ton lager ten opzichte van de vorige raming. Ook de sojaoogst is in de prognose verlaagd van 27 miljoen ton naar 23 miljoen ton. Iets noordelijker in Brazilië heeft Conab de opbrengstprognoses juist naar boven bijgesteld. Het verschil is bij maïs niet zo groot met 124,88 miljoen ton deze maand versus 124,68 miljoen ton in de maart-verwachting. In de verwachte soja-opbrengst zijn grotere wijzigingen gedaan. Ten opzichte van de maart-prognose is de sojaoogst met 2,18 miljoen ton verhoogd naar 153,63 miljoen ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden