Het FNV heeft een ultimatum afgegeven aan zuivelbedrijven. Indien zij niet voor woensdag 26 april 12.00 uur een goede cao en loonsverhoging afspreken met de FNV, komen de werknemers in actie.
Het ultimatum is gestuurd naar de NZO (Nederlandse Zuivel Organisatie). ''De zuivelbedrijven willen hun personeel dit jaar niet meer dan 8% salarisverhoging geven. Dat is gewoon te weinig. Ondernemers jagen zelf inflatie aan door hun prijzen fors te verhogen. Zo willen ze hun winsten op peil houden of, liever nog, meer winst maken. En dan tegen werknemers zeggen dat ze hen geen hogere lonen kunnen geven. Dat slaat natuurlijk nergens op'', zegt Ron Vos, bestuurder bij FNV Voedingsindustrie in het persbericht van die organisatie.
FNV en CNV leden hebben het bod van 8% salarisverhoging middels een stemming afgewezen. Namens de werknemers eist de FNV een cao voor een jaar vanaf 1 januari 2023, waarbij de salarissen met 14,3% omhoog gaan en voortaan meestijgen met de prijzen in de winkel. Ook een hogere eindejaarsuitkering, een systeem van verlofsparen, een regeling waarmee oudere werknemers eerder kunnen stoppen en meer vaste contracten voor uitzendkrachten staan op het wensenlijstje van de vakbond.
Laatste eindbod
Wat het NZO betreft valt er niets te onderhandelen, zo maakt de werkgeversorganisatie duidelijk in een bericht op de eigen website. ''De NZO heeft een grote extra stap gezet om duidelijkheid te geven en rust te bewaren. Dit is het uiterste bod.'' En: "Het huidige eindbod is het maximale."
De organisatie noemt het ultimatum onnodig en niet passend bij de situatie. "De zuivelsector heeft al een cao die boven het landelijk gemiddelde ligt. Het verbeterd eindbod betekent opnieuw een bovengemiddelde verhoging erbij.'' Naar eigen zeggen doet de NZO dit bod in tijden dat bedrijfsresultaten teruglopen. "De werkgevers in de zuivel willen de rust in de sector behouden. Niemand is gebaat bij een situatie waarin werkgevers en werknemers tegenover elkaar komen te staan."
Niet zeuren
"In de periode van 2009 tot 2021 stelden de werkgevers dat wij als vakbonden niet moesten zeuren als het ging om de toen geboden loonsverhogingen. Die lagen immers boven het niveau van de inflatie. Het gevolg was een loonontwikkeling die in die periode maar iets boven de inflatie uitkwam", laat Vos weten.
"Nu de inflatie door het dak gaat en wij een loonsverhoging voorstellen die de inflatie compenseert, geven de werkgevers niet thuis. Zoals de wind waait, zo waaien de jasjes van de zuivelwerkgevers."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.