Het is en blijft onrustig op de granenmarkt. De forse daling die vorige week werd ingezet trekt vooralsnog niet door. Het blijft wel een markt van extremen als we bijvoorbeeld naar te technische indicatoren kijken. Amerikaanse analisten zijn in hun fundamentele analyses wat meer gefocust op de droogte in eigen land, terwijl de Europese markt meer onder invloed blijft van de export uit het Zwarte Zeegebied.
Voor het weekend deed de granenmarkt over de hele linie een stap terug, met als grootste uitschieter de tarwenotering op de Matif. Op de Amerikaanse beurs sloten tarwe, maïs en soja eveneens lager, maar hier bleven de verliezen beperkter. Vandaag begint de markt wat weifelend. Tarwe op de Matif staat 0,1% in de plus terwijl de CBoT 0,1% in de min zit op het moment van schrijven (voor sluiting van de beurzen). Soja zit eveneens voorzichtig in de lift, maar maïs staat in het rood met een daling van 0,75%.
De ontwikkelingen in het Zwarte Zeegebied bepalen op het moment in grote mate de stemming op de tarwemarkt. Polen en Oekraïne hebben vorige week een overeenkomst over de graantransporten bereikt en dat trad afgelopen vrijdag in werk. De toenadering tussen de landen in combinatie met de sussende woorden en het steunpakket dat de Europese Commissie heeft toegezegd aan de oostelijke lidstaten, drukte zwaar op de tarwenotering in Parijs. Rusland doet ondertussen zijn best om de markt weer op te schudden, zo lijkt het althans. Gisteren (zondag 23 april) zei oud-president Dmitri Medvedev dat mocht de G7 Rusland een volledige exportban opleggen, de graandeal dan gelijk van tafel is. De G7-landen hadden afgelopen weekend overleg over verlenging en uitbreiding van de graandeal. Na afloop veroordeelden ze 'Ruslands pogingen om voedsel te gebruiken als middel om te destabiliseren en voor geopolitieke doeleinden' en werd besproken wat hier tegen gedaan zou kunnen worden. "Dit idee van deze idioten bij de G7 over een algeheel exportverbod naar Rusland is op zichzelf mooi omdat het als een tegenreactie van Rusland impliceert dat wij met een exportverbod komen inclusief goederen die zeer gevoelig liggen voor de G7-landen", citeert Reuters Medvedev uit een telegrampost. "In een dergelijk geval stopt de graandeal en alle bijkomende verplichtingen direct."
Rusland sorteert er al op voor dat de graandeal na 18 niet wordt verlengd. Reders kunnen nog wel schepen inschrijven voor inspectie richting Oekraïne, maar dan wil Rusland wel de garantie hebben dat het schip voor 18 mei ook weer weg is. Anders wordt de aanvraag niet in behandeling genomen. De Russische minister van Buitenlandse zaken Sergej Lavrov is vanmorgen aangekomen in New York voor de vergadering van de VN Veiligheidsraad. Er wordt echter ook verwacht dat de graandeal ter sprake zal komen.
Zelfs als er nog regen komt is het te laat
In de VS blijven analisten in de ban van droogte. Op de noordelijk prairies loopt het waarschijnlijk nog wel los, zo laat de nieuwste seizoenvoorspelling zien. Dat geldt niet voor de zuidelijke wheat belt. In Kansas, Oklahoma en Texas blijft het te droog volgens de weervoorspellers. Afgelopen dagen viel her en der wel een bui, maar te weinig op het verschil te maken. Enkele analisten stellen inmiddels wel dat zelfs als het weer op korte termijn echt omslaat en er regen valt van betekenis op de zuidelijke prairies, dat niet veel meer zal uithalen voor de graanopbrengsten in het gebied. Daarvoor is het gewas te ver ontwikkeld.
De nieuwe oogst maïs en soja in de VS laat nog even op zich wachten, maar Amerikaanse verwerkers zijn al wel met nieuwe oogst bezig, alleen dan uit Zuid-Amerika. Verschillende bronnen melden dat verwerker(s) in de VS een significante hoeveelheid Braziliaanse soja gekocht heeft/hebben. De een heeft het over twee scheepsladingen, terwijl de ander daar een concreet getal van 80.000 ton aan durft te hangen. Hoe dan ook, het zet de prijs van soja op de CBoT onder druk. Brazilië heeft een grote oogst en door verschillende knelpunten lukt het boeren niet de hoeveelheden soja te verkopen en te verschepen die ze eigenlijk zouden willen. Prijzen op de Braziliaanse markt liggen daardoor circa $2 per bushel lager dan in de VS. Niet verwonderlijk dat de Amerikaanse koopjesjagers nu proberen om hun slag te slaan op de Braziliaanse markt.
Spanning neemt toe
Dat de granenmarkt nog niet bepaald in rustiger vaarwater komt, is onder meer terug te zien in de technische analyses. De markten - of dat het nu tarwe, soja of maïs is - schieten van het ene in het andere uiterste. De spreiding tussen de oude en nieuwe oogst tarwecontracten is de laatste dagen groter geworden. Halverwege deze maand stond het mei 2024-contract €6 hoger dan het actuele contract. Dat is nu opgelopen naar een spreiding van €10 tussen de meicontracten. Dat is een teken dat de markt weer een risicopremie en bewaarvergoeding aan het opbouwen is voor de langere termijn. Dat is op zichzelf wel een beetje een trendbreuk met het afgelopen jaar. Een ander factor die ook meespeelt in de huidige volatiliteit op de markt is dat het aantal openstaande posities van het meicontract behoorlijk aan het slinken is. Het mei 2023-contract heeft ruim 63.000 openstaande posities tegen dik 160.000 op september. De heftige prijsbewegingen van het meicontract kunnen hierdoor zeker voor een deel verklaard worden.