Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Rusland verliest zijn grip op de granenmarkt

25 April 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De beschikbaarheid van soja met korting uit Brazilië en een Chinese maïsorder die geannuleerd is, hebben in de afgelopen handelssessie een duidelijk drukkend effect gehad op de Amerikaanse graanbeurs. Rusland sputtert ondertussen tegen bij de verlenging van de graandeal. De VN, en wat meer op de achtergrond China, proberen Poetin wel op andere gedachten te brengen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meiconrtact voor tarwe op de Matif steeg gisteren met €2,50 en sloot daarmee op €245 per ton. Het voorzichtige herstel in Parijs vond in Chicago geen navolging. Het meicontract tarwe leverde 2,8% in en kwam daarmee uit op $6.43½ per bushel. Maïs kreeg eveneens een tik een daalde met 1,8% naar $6.51¼ per bushel. Ook soja ontsnapte niet aan de mineurstemming in Chicago en zakte met 1,2% naar $14.65¼ per bushel.

De VN top in New York gisteren (maandag 24 april) is voer voor analisten. De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, heeft een voorstel gedaan aan Vladimir Poetin om de graandeal 'te verbeteren, te verlengen en uit te breiden'. Guterres heeft zijn voorstel in hoofdlijnen uiteengezet in een brief aan Poetin die hij heeft overhandigd aan de Russische minister van Buitenlandse zaken Sergej Lavrov. Rusland heeft meermaals duidelijk gemaakt de huidige graandeal niet te willen verlengen omdat het Kremlin vindt dat de afspraken richting Rusland onvoldoende worden nagekomen. Naast de export van graan uit Oekraïne zijn er in een aparte overeenkomst ook toezeggingen gedaan om de Russische export van graan en kunstmest weer op gang te krijgen. Guterres en Lavrov hebben anderhalf uur met elkaar gesproken. Na afloop beantwoorde Lavrov geen vragen van de aanwezige pers.

Tijdens de vergadering van de Veiligheidsraad (het doel van Lavrovs reis naar New York) werd de Russische invasie in Oekraïne door verschillende leden wederom scherp veroordeeld. Guterres hield een betoog om de graandeal voort te zetten. De Chinese ambassadeur bij de VN, Zhang Jun, vertelde na afloop van de vergadering aan de aanwezige journalisten dat hij hoopt dat de graandeal voortgezet wordt. "Natuurlijk, daar heeft de hele wereld baat bij." Zhang zei dat hij hoop heeft dat met steun van China en de bemiddelingsinspanningen van Guterres de deal operationeel blijft.

Maïs loopt voor op schema
Het andere grote nieuws op de granenmarkt is natuurlijk het wekelijkse Crop Progress-rapport van het USDA. Het zaaien van de maïs in de VS loopt nog steeds voor op vorig jaar. In de achttien belangrijkste staten waarin maïs wordt geteeld, zit 14% van het geplande areaal in de grond. Het vijfjarige gemiddelde voor deze week staat op 11%. Het zaaien is daarmee sneller gevorderd dan waar sommige analisten op rekenden. De afgelopen week is er namelijk in een deel van de cornbelt regen gevallen en er werd rekening mee gehouden dat dat vertraging op zou leveren. Ook met het zaaien van soja maken de Amerikanen vaart. 9% van het geplande areaal zit in de grond, tegen 4% voor deze periode in het vijfjarige gemiddelde.

Waar over maïs en soja weinig zorgen zijn op het moment, is dat bij tarwe in de VS toch wel even anders. De stand van de wintertarwe is ronduit zorgelijk. 41% van het areaal staat er slecht of zeer slecht op. Dat was vorige week nog 39%. Van het totale areaal staat ondertussen al 18% in de aar, waar het vijfjarige gemiddelde op 14% staat voor deze week. California loopt ver vooruit met 74% in de aar, gevolgd door de zuidelijke staten Texas en North Carolina waar ruim de helft in de aar staat. Het zaaien van zomertarwe op de noordelijke prairies en in de noordwest Pacific verloopt traag. Slechts 5% van het geplande areaal zomertarwe zit in de grond, tegen 12% in het vijfjarige gemiddelde.

Naast de groeiomstandigheden speelt ook de wereldhandel een belangrijke rol in de prijsvorming. Daar gaat volgens analisten voor de Amerikaanse markt een duidelijk bearish signaal vanuit. Brazilië duwt relatief goedkope soja op de Amerikaanse markt. Daar kwam gisteren nog eens een geannuleerde maïsorder bij. Naar verluidt wil China 327.000 ton maïs toch niet hebben. En tegelijkertijd denken sommige analisten dat China voor tarwe weleens meer zou kunnen gaan winkelen in het Zwarte Zeegebied. Dat heeft overigens vooral effect op de contracten voor de oude oogst. De prijzen voor de nieuwe oogst blijven stabieler.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden