Een wat tegenvallende vraag op de wereldmarkt zet de graanprijzen verder onder druk volgens analisten. Ondanks de lagere prijzen breiden Canadese boeren hun tarweareaal flink uit volgens de prognose van Statistics Canada. En op de granenmarkt kun je ook niet heen om de ontwikkelingen in het Zwarte Zee gebied. De VS lijkt te bewegen richting Rusland terwijl de Europese Commissie zich in nevelen hult.
Het meicontract voor tarwe op de Matif deed gisteren weer een klein stapje omhoog met €0,75 naar €243,50 per ton. Op de CBoT hield de mineurstemming, die al de hele week op de beurs hangt, ook gisteren aan. Tarwe zakte met 1,8% naar $6.274¼ per bushel. Maïs en soja sloten ook lager, maar hier blijven de verliezen wat beperkter dan bij tarwe. Maïs leverde 0,8% in en kwam uit op $6.41½ per bushel en soja sloot 0,6% lager op $14.36 per bushel.
Enigszins tegenvallende exportcijfers uit de EU en een matige exportverwachting voor de VS zet de tarwenotering onder druk. De schattingen door de handel voor de Amerikaanse export deze week lopen van 75.000 tot 625.000 ton. De EU heeft tot en met 22 april 25,02 miljoen ton tarwe uitgevoerd dit seizoen zo maakte de Europese Commissie bekend. Vorig seizoen stond de teller op 22,81 miljoen ton. Toch valt de Europese export wat tegen volgens verschillende analisten.
Geen duidelijkheid
De weerstand van vijf oostelijke lidstaten tegen de import van graan uit Oekraïne blijft de gemoederen bezighouden. Gisteren melde de Roemeense minister van landbouw dat de Europese Commissie een tijdelijk ban op de export van Oekraïens graan en oliehoudend zaad richting Roemenië instelt. Deze beperking zou tot 5 juni van kracht zijn. Enkele analisten wijzen erop dat er veel geruchten de ronde doen over hoe de Europese Commissie aan de bezwaren van de vijf lidstaten (Polen, Hongarije, Slowakije, Bulgarije en Roemenië) tegemoet wil komen. De Europese Commissie zelf hult zich ondertussen in stilzwijgen. Dat Brussel in actie moet komen om zijn gezag te houden na de unilaterale acties van verschillende lidstaten daar is zeker wat voor te zeggen. Maar wat er nu precies in de achterkamertjes gebeurt, dat weten we gewoonweg niet en blijft speculatie volgens verschillende experts.
De VS blijkt toch niet geheel ongevoelig voor de Russische bezwaren tegen verlenging van de graandeal. Eén van de knelpunten voor het Kremlin is het afsluiten van de Russische bankensector van het internationale betalingssysteem Swift. Dat levert grote problemen op met het afreken van graan en kunstmest aan buitenlandse kopers. Persbureau Reuters meldt op basis van anonieme Russische bronnen dat de Amerikaanse bank J P Morgan ontheffing heeft gekregen van Washington om betalingen voor agrarische producten aan de Russische Agrarische Bank. Volgens een van de bronnen heeft de VS deze vrijstelling verleend als alternatief voor het aansluiten van Rusland op het Swift-systeem. Rusland ziet dit echter niet als volwaardig alternatief. J P Morgan, de Russische Agrarische Bank en het Amerikaanse ministerie van financiën wilden aan Reuters geen commentaar geven over de overeenkomst. Een woordvoerder van de VN heeft bevestigd dat J P Morgan eerder deze maand een transactie heeft uitgevoerd maar wilde er verder niets over kwijt.
Tarwe in trek
Ondanks dat de graanprijzen ten opzichte van een jaar geleden fors zijn gedaald zien Canadese boeren het zitten in tarwe. Volgens de voorspelling van Statistics Canada stijgt het tarweareaal naar 26,97 miljoen acre (circa 10,9 miljoen hectare). Dat is het grootste areaal in 22 jaar en 1,5 miljoen acres (circa 600.000 hectare) meer dan vorig jaar. De uitbreiding in het areaal betekend overigens niet automatisch een recordoogst. Droogte en een relatief lage temperaturen maken dat de gewassen op achterstand staan en het zaaien van de zomergewassen vertraging oploopt.