Maykova Galina / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Polen wil Russische tarwe weren van Europese markt

8 Mei 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De onzekerheid over de verlenging van de graandeal heeft het afgelopen weekend weer een nieuwe wending gekregen. Dat Rusland en Oekraïne hun bezwaren hebben was duidelijk, maar nu mengt ook Polen zich indirect in de discussie. Polen wil namelijk importrestricties tegen Russische graan na het succes dat ze eerder geboekt hebben met maatregelen tegen Oekraïens graan. In Argentinië wordt met het starten van de oogst duidelijk hoe erg de droogte daar heeft huisgehouden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De granenmarkt begint weifelend aan de week. Op de Matif staan de tarwecontracten iets onder druk. Tijdens schrijven voor het sluiten van de markt zitten de verliezen voor de contracten nieuwe oogst rond de 1% in de min vergeleken met het slot van vrijdag. Op de CBoT blijven de slotkoersen voor tarwe grotendeels gelijk. Maïs en soja staan in het rood, maar met een daling van enkele tiende procenten blijft het binnen de perken.

Als het niet zo ernstig was, zou je de verlenging van de graandeal tussen Rusland, Oekraïne, Turkije en de VN bijna een klucht kunnen noemen. Oekraïne klaagt, en niet bepaald onterecht, dat de huidige graandeal effectief al is gestopt. Van eerste inspectie, laden en terugkomst voor de tweede inspectie is een schip gemiddeld zeker negen dagen onderweg. Om te voorkomen dat er onverhoopt schepen vast komen te zitten nadat de deal op 18 mei afloopt, heeft Rusland alvast besloten om geen nieuwe schepen meer te inspecteren voor de graandeal.

Markt in beweging
Reders en verzekeraars zijn ondertussen niet happig op transporten van en naar Oekraïne. Het risico dat een schip vast komt te zitten wordt door reders als reëel gezien. Reuters meldt op basis van bronnen in de verzekeringswereld dat de tarieven al een aantal weken stabiel zijn rond de 1% van de waarde van het schip. Maar de dekking voor een oorlogsgebied vereist wel dat de underwriting (vergelijkbaar met polis) elke week wordt vernieuwd. Als de graandeal niet wordt verlengd en het conflict tussen Rusland en Oekraïne verder oplaait, zouden die tarieven fors kunnen stijgen.

Tot de grote pijnpunten voor Rusland horen onder meer de relatief dure verzekeringen en de moeilijkere toegang van Rusland tot de wereldmarkt. Naast de export uit Oekraïne is namelijk ook afgesproken dat de graanexport uit Rusland niet wordt gehinderd door de westerse sancties. Dit om eventuele voedseltekorten vooral in Afrika te voorkomen. Polen gooide echter afgelopen weekend olie op het vuur. De permanent vertegenwoordiger van Polen bij de EU, Andrzej Sadoś, pleit voor een Europees importverbod op landbouwproducten uit Rusland. "Wij zijn van mening dat er onmiddellijk sancties moeten worden opgelegd aan Russische landbouwproducten, al was het maar vanwege de problemen met de invoer van Oekraïense producten in de EU", zegt Sadoś tegen het Poolse nieuwsagentschap PAP. "Europa wordt momenteel niet bedreigd door verstoring van de agrarische toeleveringsketen. Integendeel. We hebben een overschotprobleem met de invoer van landbouwproducten uit Oekraïne." Het is volgens Sadoś dan ook onbegrijpelijk dat de Europese Commissie nooit voorstellen heeft gedaan om de import in de EU van agrarische producten uit Rusland in te dammen en dit uitlegt als een bedreiging voor de wereldwijde voedselveiligheid. De EU heeft tot dusver tien sanctiepakketten tegen Rusland goedgekeurd.

Droogte
De eerste oogstresultaten van maïs en soja in Argentinië zijn weinig bemoedigend. Ongeveer 20% van het soja-areaal is nu geoogst en de eerste opbrengsten liggen onder de 1,2 ton per hectare. Als je die lijn doortrekt zou dat een totale oogst van 18 miljoen ton betekenen, waar verschillende marktbureaus rekenen met een totale opbrengst van rond de 25 miljoen ton. Met de maïs is het in Argentinië niet veel beter gesteld. 36% van het areaal is gedorst en de eerste opbrengsten blijven steken op nog geen 4,8 ton per hectare. Dat zou neerkomen op een totale maïsoogst van ongeveer 30 miljoen ton. Dat is ongeveer 7 miljoen ton lager dan de prognose van het USDA in het laatste Wasde-rapport.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden