Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tijd dringt voor graandeal, onderhandeling zijn stroef

16 Mei 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt had de afgelopen handelssessie het opwaartse momentum te pakken. Vooral tarwe op de CBoT springt eruit. Matige of zelfs slechte oogstprognoses voor de VS maken de markt nerveus. De onrust over het wel of niet verlengen van de graandeal in het Zwarte Zeegebied doet daar nog een schepje bovenop. Desondanks blijft Rusland de prijsvechter op de tarwemarkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe sloot op de Matif gisteren €4,75 hoger op €239,75 per ton. Op de CBoT steeg het julicontract tarwe zelfs met 4,1% naar $6.60¾ per bushel. Maïs en soja werden meegetrokken in de positieve stemming op de tarwemarkt en sloten eveneens in het groen. Maïs pluste 1,1% en kwam daarmee uit op $5.92½ per bushel en soja sloot met 14.00¾ per bushel 0,9% hoger.

De zorgen over droogte in de Amerikaanse tarwegordel zijn flink aangewakkerd door het Wasde-rapport van afgelopen vrijdag. Er is weliswaar wederom regen gevallen in de droogste staten Kansas, Oklahoma en Texas, maar de neerslag van afgelopen tijd is te weinig en te laat om nog echt het verschil te maken. Zoals de tarwe er nu voorstaat in deze regio wordt maar twee derde van de gezaaide wintertarwe waarschijnlijk geoogst. De opbrengsten liggen simpelweg te laag om de kosten voor combinen te dekken. Volgens enkele bronnen is dat de laagste gezaaid/geoogst-ratio sinds 1917.

Grote tegenstelling tussen tarwe en maïs
Dat tarwe in de VS er niet florissant op staat werd gisteren nog eens bevestigd in het Crop Progress-rapport. 29% van het wintertarweareaal in de VS krijgt de status goed of excellent van het USDA en dat is ongewijzigd ten opzichte van vorige week. Het percentage slecht en zeer slecht is wel wat bijgesteld. Met het zaaien van zomertarwe wordt voortgang geboekt, maar met 40% gezaaid loopt dit seizoen behoorlijk achter op het vijfjarige gemiddelde dat op 57% staat.

Met zaaien van maïs en soja maken de Amerikaanse boeren wel vaart. Van het geplande areaal maïs zit 65% in de grond, tegen 59% in het vijfjarige gemiddelde. 30% van de maïs staat boven, tegen 25% in het vijfjarige gemiddelde. Van soja zit met 49% krap de helft van het areaal in de grond, tegen 36% voor deze week in het vijfjarige gemiddelde. 20% van de soja staat boven, tegen 11% in de laatste vijf jaar. Het uitgangspunt van maïs en soja is daarmee een heel stuk gunstiger dan tarwe.

Verantwoordelijkheid nemen
Naast de problemen met het weer in de VS blijft ook de Zwarte Zeegraandeal voor veel onzekerheid in de markt zorgen. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken liet gisteren weten er serieus rekening mee te houden dat de huidige overeenkomst die tot 18 mei loopt geen vervolg krijgt. VN-topman Martin Griffiths liet gisteren weten dat hij zich blijft inspannen voor verlenging van de deal. "Continuatie van de graandeal is essentieel", aldus Griffiths tijdens een VN-veiligheidsberaad over Oekraïne. "We blijven een beroep doen op alle partijen om hun verantwoordelijkheid te nemen." De Oekraïense ambassadeur bij de VN noemde het 'walgelijk dat Rusland het doet voorkomen alsof het de verliezer is van de deal'.

De Russische ambassadeur beschuldigt Oekraïne ervan het openstellen van de ammoniakleiding naar de Zwarte Zee tegen te werken. Het opwerpen van barrières voor de Russische graan- en kunstmestexport is de reden voor het Kremlin om niet akkoord te gaan met verlenging van de graandeal. Verder benadrukte Rusland nog eens dat de armste landen onvoldoende profiteren van de graandeal in de huidige opzet. Van de circa 30 miljoen ton graan die onder de deal uit Oekraïne is geëxporteerd, is 600.000 ton via het Wereldvoedselprogramma naar Afganistan, Ethiopië, Kenia, Somalië en Jemen gegaan.

Uitverkoop
Prijzen van tarwe uit het Zwarte Zeegebied staan onder druk. Verschillende bronnen melden dat een Algerijnse tender voor tarwe is vervuld met inschrijvingen van Rusland voor $245 per ton. Marktbureau IKAR verlaagde de tarwenotering voor het Zwarte Zeegebied met $6 naar $248 per ton. De Russische export doet volgens SovEcon een stapje terug deze maand. Het marktbureau rekent op een export van 3,8 miljoen ton in mei tegen 4,3 miljoen ton in april. Rusland blijft daarmee de prijsvechter op de tarwemarkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden