De daling van de eierprijs zet niet langer door. Door een ongebruikelijk hoge vraag voor deze tijd van het jaar en een lager aanbod bewegen de prijzen niet langer naar beneden. Daarnaast lijken analisten verdeeld over de toekomstige koers van de markt en blijken OKT-eieren schaars.
Na een daling van €1,10 in slechts zes weken tijd is de eierprijs op het moment stabiel. Tussen week 14 en week 20 daalde de eierprijs met 6,7%, maar voor de tweede week op rij noteert de eierprijs een stand van €15,30.
Daarmee lijkt de daling die verschillende analisten na Pasen voorzagen, vooral alsnog niet door te zetten. In de tweede helft van 2022 steeg de eierprijs tot recordhoogte. Verschillende deskundigen voorspelden dat deze hoge eier-prijs niet houdbaar was. In tegenstelling tot andere jaren zou niet alleen het wegvallen van de paasvraag aan de lagere prijs ten grondslag liggen. Ook de ingang van een nieuwe ronde zou namelijk leiden tot een groter aanbod. Vanwege onzekerheden rond hoge kosten van voer en energie hebben pluimveehouders tijdens de vorige ronden minder leghennen ingekocht. De verwachting was dat het aantal plaatsingen na Pasen hoger uit zou vallen.
Twijfels over verdere daling
Toch lijkt de prijsdaling vroegtijdig te stagneren. Volgens analisten is de eiervraag namelijk hoger dan gemiddeld voor deze periode van het jaar. Een belangrijke reden voor de stagnatie is het weer van deze lente. Door het natten en koude voorjaarsweer van de afgelopen weken lijken gerechten waarvoor vaak eieren worden gebruikt, zoals asperges of een zomerse salade, voor veel consumenten aantrekkelijker dan een barbecue. Daarnaast blijft het aanbod relatief laag. Volgens ingewijden in de markt is de nieuwe ronde nog niet ten einde. Daardoor duurt het nog even voordat een groter aanbod de eierprijzen begint te drukken.
Over de vraag of prijzen ook echt verder zullen dalen, lijken analisten het op het moment niet langer eens. Sommige deskundigen geloven dat de eierprijs de komende maanden niet substantieel gaat zakken. Volgens hen is het onwaarschijnlijk dat de Europese pluimveestapel na één nieuwe ronde weer op niveau is. Anderen denken zelfs dat het minimaal tot Pasen 2024 duurt tot het eieraanbod weer op een voor-oorlogs niveau is. Mocht vogelgriep weer de kop opsteken, dan zou de schaarste zelfs nog veel langer kunnen aanhouden.
OKT-eieren zijn schaars
Tekorten zijn er met name onder zogenoemde OKT-eieren. Bij OKT-eieren wordt voor een ei uitkomt getest of er een mannetje of een vrouwtje inzet. Blijkt er een haantje in te zitten, dan wordt het bevruchtte ei nog voor het uitkomt vermalen. Op die manier worden er veel minder eendagskuikens verwerkt. Omdat de technologie nog jong is en al vaak OKT een vereiste is voor verschillende concepten, is de vraag op het moment groter dan het aanbod. Daarnaast helpt het niet mee dat veel legveehouders weigerden in te stappen. Dit omdat supermarkten in Duitsland, het land van herkomst van de certificering, weigerden om de volledige extra kosten voor tafeleieren te dekken.