De tarwenoteringen stonden afgelopen handelssessie onder druk, mede door de verwachting van ruim aanbod uit Rusland. Maïs maakte daarentegen een opmars. Spelers op de markt beginnen zich steeds meer zorgen te maken over droogte in de VS en ook de vraag naar benzine werkt volgens sommige analisten door in de maïsnoteringen.
Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €4,25 lager, op €222,50 per ton. Op de CBoT stond de tarwenotering eveneens onder druk. Het julicontract leverde 2,6% in en sloot op $6.22¼ per bushel. Soja liet een bescheiden plusje zien in Chicago en sloot 1,5% hoger op $13.24½ per bushel. Maïs maakte een grotere stap omhoog en steeg met 1,7% naar $5.87¼ per bushel.
Een ruim aanbod van tarwe uit Rusland verdringt de zorgen over de problemen met de export van tarwe uit Oekraïne. Verschillende bronnen gaan uit van een goede oogst in Rusland. Het Kremlin sprak eerder deze week de verwachting uit 55 miljoen ton graan te kunnen exporteren. Dat drukt volgens sommige analisten enigszins op de tarwenotering in Parijs. Al blijft Rusland wel onder de prijs op de Matif duiken.
Amerikaanse analisten houden mede daarom nauwlettend in de gaten wat er in Europa gebeurt. Europese tarwe is concurrerend geprijsd op de wereldmarkt. Kopers hebben volgens de EU-exportstatistieken 210.000 ton tarwe gekocht in de Europese Unie, met Polen en Duitsland als grootste leveranciers. De prognoses voor tarwe in de Amerikaanse staat Kansas (één van de grootste tarwestaten) in de Winter Wheat Tour waren vorige week weinig bemoedigend. Over het effect van de regen in het gebied verschillen de meningen, maar over het algemeen wordt het als prijsdrukkende factor genoemd. De Winter Wheat Tour is inmiddels in Illinois beland en daar zijn de opbrengstprognoses een stuk beter. Op de percelen in de tour komt de gemiddelde opbrengst op 97 bushel per acre (circa 6,5 ton per hectare). Dat is ruim boven de 78 bushel per acre (circa 5,2 ton per hectare) waar het USDA eerder deze maand mee rekende in het Wasde-rapport en boven het gemiddelde in de laatste twee seizoen dat op 79 bushel per acre (circa 5,3 ton per hectare) staat.
Groeiende vraag naar benzine
De ontwikkelingen in de maïsmarkt zijn op het moment spannender dan op de tarwemarkt. Tot de eerste helft van juni wordt er weinig neerslag voorspeld in het middenwesten van de VS, de belangrijkste teeltregio. Voor soja wordt dat door verschillende analisten gunstig genoemd, omdat het zaaien dan zonder vertraging verder kan gaan terwijl voor maïs de verschillende geluiden klinken dat dat ongunstig is voor de groei. Een wat drogere start in het seizoen is overigens niet verkeerd. De maïs kan daardoor zonder structuurschade gezaaid worden en het helpt de planten een goed wortelgestel te ontwikkelen. De zorgen over droogte zitten meer in de angst dat het te lang droog blijft en we een herhaling krijgen van groeiseizoen 2021. Daarom wordt de weerpremie wat opgebouwd op de termijnmarkt.
De vraag op de wereldmarkt naar maïs blijft aan de zwakke kant. Brazilië neemt de rol van prijsvechter op zich en kan dat doen vanwege de zeer goede oogst van de tweede teelt maïs na de eerste teelt soja. Gebruik van maïs voor de productie van ethanol in de VS is afgelopen week nog wat verder teruggezakt. Tegelijkertijd neemt de vraag naar benzine toe. De Amerikaanse ethanolvoorraad is daardoor gezakt naar het laagste niveau in zes maanden. Die combinatie kan extra vraag naar maïs voor ethanol in gang zetten.