Stoyan Yotov / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Stevige concurrentie weerspiegeld in tarweprijs

31 Mei 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De graanbeurzen kleurde dieprood afgelopen handelsdag. Vooral tarwe kreeg een ferme tik onder meer door stevige concurrentie op de wereldmarkt. Daarnaast is de start van maïs en soja in de VS relatief goed. Het weer zal volgens verschillende analisten een belangrijke factor worden voor de prijsvorming op de granenmarkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif leverde gisteren €5,50 in en sloot daarmee op €220,25 per ton. Op de CBoT duikelde de koersen naar beneden op de eerste handelsdag na het lange weekend. Het julicontract tarwe op de beurs in Chicago zakte met 4,1% naar $5.91 per bushel. Dat is de laagste notering sinds december 2021. Soja leverde 3,1% in en sloot op $12.96½ per bushel. Ook maïs ontsprong de dans niet maar vergeleken met tarwe en soja bleven het verlies beperkt tot 1,7% naar $5.94 per bushel.

Stevige concurrentie op de wereldmarkt tarwe wordt door verschillende analisten genoemd als belangrijke oorzaak voor de rode cijfers op de tarwemarkt zowel in Parijs als Chicago. Marktbureau IKAR verlaagde de notering voor Russische Zwarte Zee tarwe met $12 terug naar $230 per ton. Rusland zet met de prijsverlaging de toon op de wereldmarkt. De Amerikaanse tarwehandel wordt daarnaast wat nerveus van import uit de EU. Volgens sommige bronnen hebben kopers in de VS nog eens 60.000 ton tarwe uit Duitsland en Polen gekocht. De laatste weken hebben tarweverwerkers in totaal al 300.000 ton geïmporteerd uit de EU.

Import harder gestegen dan export
De EU heeft dit seizoen tot en met 28 mei 28,40 miljoen ton tarwe geëxporteerd zo blijkt uit de gisteren gepubliceerde statistieken. Vorig seizoen stond de teller op 25,47 miljoen ton. Daar staat overigens wel een veel grotere import van tarwe tegenover. Het lopende seizoen is er 8,23 miljoen ton tarwe ingevoerd tegen 2,40 miljoen ton vorig seizoen. Oekraïne is veruit de grootste tarweleverancier aan de EU met 5,20 miljoen ton. Ter vergelijking vorig seizoen exporteerde Oekraïne 351.000 ton tarwe naar de EU. Na Oekraïne volgt het VK als belangrijkste tarweleverancier met 1,56 ton en dat is ruim 1 miljoen ton meer dan vorig seizoen.

Maïs zit er bijna in
Het zaaien van maïs in de VS zit in de afrondende fase. Van het geplande areaal zit 92% in de grond zo blijkt uit het gisterenavond Nederlandse tijd gepubliceerde Crop Progress rapport van het USDA. Het vijfjarige gemiddelde voor de week staat op 84%. De maïs die gezaaid is staat en gemiddeld genomen ook redelijk goed op. Van het gezaaide areaal staat 72% boven tegen 63% in het vijfjarige gemiddelde. Toch krijgt 'maar' 69% van het areaal de rating goed of excellent. Dat was vorig jaar 73%. Met het zaaien van soja lopen de Amerikaanse boeren ook goed op schema. Van het geplande areaal is 83% gezaaid tegen 65% in het vijfjarige gemiddelde.

Spectaculair is de inhaalslag die gemaakt is met het zaaien van zomertarwe. In een week tijd is ruim een vijfde van het geplande areaal gezaaid. Daarmee zit nu 85% van de zomertarwe in de grond en dat is bijna gelijk aan het vijfjarige gemiddelde dat op 86% staat. Het USDA heeft deze week nog wat gesleuteld aan de conditie van de wintertarwe in de VS. Het percentage van het areaal dat er goed of excellent op staat is verhoog van 31% vorige week naar 34% deze week. De wintertarwe in Kansas blijft wel een zorgenkindje met 69% van het areaal dat er slecht of zeer slecht op staat.

Blijft het weer meewerken?
Het weer zal volgens enkele analisten de scherprechter worden op de granenmarkt. In Europa valt het op zich nog wel mee met weersextremen en de gevolgen daarvan op de gewas opbrengsten, op de droogte op het Iberisch schiereiland na, maar in de VS ziet het er wat minder gunstig uit. In de tarwegordel is regen van betekenis gevallen maar zo zeggen verschillende experts het is te weinig en te laat. Toch heeft de regen wel degelijk invloed op de markt en is de angst voor tegenvallende tarweopbrengsten wat weggeëbd op de tarwemarkt.

In de grote teeltregio's van maïs en soja heeft stabiel droog weer ervoor gezorgd dat er met zaaien flinke vorderingen zijn gemaakt. Nu deze gewassen voor een belangrijk deel in de grond zitten zou een buitje welkom om de maïs en soja goed aan de gang te krijgen. Neerslag zit echter niet in de verwachting van het Amerikaanse meteorologisch instituut.

Bron: National Weather Service

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden