Only Fabrizio / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Graanexport wordt niet makkelijker voor Oekraïne

1 Juni 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De graanexport van Oekraïne blijft de aandacht opeisen op de markt. De VN heeft een nieuwe poging op touw gezet om de verlenging van de graandeal na half juli te verzekeren. Hongarije blijft ondertussen protesteren tegen de vrije toegang van agrarische producten uit Oekraïne.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif deed gisteren een stapje terug met €2 naar €218,25 per ton. Dat is de laagste notering in 22 maanden. Op de CBoT lieten de graankoersen een voorzichtig herstel zien na de verliezen dinsdag. Het julicontract steeg met 0,5% naar $5.94¼ per bushel. Ook soja liet een voorzichtig plusje zien met 0,3% en kwam daarmee uit op $12.99¾ per bushel. Maïs bleef op de beurs in Chicago ongewijzigd op $5.94 per bushel.

De VN onderneemt een nieuwe poging om de Zwarte Zeegraandeal te redden. Dat meldt Reuters op basis van een goed ingevoerde bron. De VN probeert de ammoniakpijpleiding die door Oekraïne loopt naar de Krim weer open te krijgen. De moeilijkheden die Rusland ondervindt bij de export van kunstmest is een van de argumenten die het Kremlin aandraagt tegen een verdere verlenging van de graandeal, naast onder meer de afsluiting tot het internationale betalingssysteem Swift.

De Oekraïense autoriteiten melden bij Reuters dat er circa dertig dagen nodig zijn om de ammoniakleiding weer operationeel te krijgen. Oekraïne beschuldigd Rusland er ondertussen van de huidige graandeal niet na te leven. De Oekraïense staatssecretaris van Wederoopbouw zei dinsdag alleen mee te willen werken aan de export van ammoniak uit Rusland als daar garanties tegenover staan dat de graandeal normaal blijft werken.

Hongarije vraagt extra steun
Hongarije heeft de EU verzocht om importbeperkingen in stand te houden voor graan en oliehoudende zaden uit Oekraïne voor de vijf oostelijke lidstaten tot ten minste eind 2023. Tevens heeft Hongarije een beroep gedaan op steun voor de eigen boeren om graan dat in de opslagen is blijven liggen voor de nieuwe oogst weg te krijgen. De EU moet nog met een reactie komen op de verzoeken uit Hongarije.

Hongarije en in iets minder mate Polen, Roemenië, Bulgarije en Slowakije liggen al langer op ramkoers met de Europese Commissie op het gebied van de graanimport uit Oekraïne. De Commissie heeft na de Russische invasie de importbeperkingen voor agrarische producten uit Oekraïne grotendeels opgeheven. De instroom van met name graan uit Oekraïne heeft de markt in de vijf EU-lidstaten flink verstoord en om dit recht te trekken heeft de EU vorige maand een steunpakket en aanvullende voorwaarden voor de doorvoer van graan in het leven geroepen. Hongarije vindt dat deze maatregelen niet ver genoeg gaan.

Mineurstemming
Op de granenmarkt in brede zin blijft de mineurstemming overheersen, stellen verschillende analisten. Goede soja- en maïsopbrengsten in Brazilië, ruim aanbod van relatief goedkope tarwe uit Rusland, haperende export van de VS en tegenvallende economische groeicijfers uit China drukken de stemming. De grote onzekerheid blijft echter het weer, en dan zijn het vooral de voorspellingen voor het middenwesten van de VS waar veel over wordt gesproken. Nu de maïs in dit gebied er grotendeels in zit, zou een buitje welkom zijn. Tot half juni zit er voor dit gebied echter weinig tot geen neerslag in de voorspellingen. Op zich geen reden voor paniek, maar dan moet het weer wel omslaan half juni. Houdt de droogte langer aan dan gaat dat volgens experts opbrengst kosten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden