De tarwemarkt liet de afgelopen handelssessie een correctie zien. De aanslag op de Nova Kakhovka-stuwdam raakt alweer wat naar de achtergrond en de focus ligt meer op de weerberichten, met name in de VS waar droogte in verschillende regio's een probleem is. De onderhandelingen over verlenging van de graandeal worden er niet makkelijker op door de ontwikkelingen in Oekraïne.
Het septembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren €2,25 lager op €228 per ton. Ook op de CBoT deed de tarwenotering een stapje terug. Het julicontract leverde 1,8% om daarmee te sluiten op $6.16¾ per bushel. Maïs liet eveneens een kleine daling zien en sloot 0,6% lager op $6.04¼ per bushel. Soja was gisteren de uitzondering en sloot 0,6% hoger op $13.60¾ per bushel.
Op de tarwemarkt is korte metten gemaakt met de voorzichtige rally van de afgelopen dagen. De bovengemiddelde regen die voorspeld wordt in delen van de VS drukt behoorlijk op de markt volgens verschillende analisten. Daar lijkt overigens vooral de zomertarwe op de noordelijke prairies van te profiteren. In het uiterste zuiden van de prairies blijft het overigens droog volgens het Amerikaanse meteorologische instituut. Wellicht is hier wel sprake van een overreactie van de markt, vinden sommige analisten. De satellietbeelden geven een iets minder gunstig beeld van de tarwe in de VS en zeker voor de wintertarwe komt de regen te laat om het gewas nog echt te laten herstellen.
Voor de Midwest waar veel maïs en soja wordt geteeld zijn de berichten minder gunstig. De pas gezaaide gewassen hebben eigenlijk vocht nodig, maar dat zit niet in de verwachting van de National Weather Service.
Een onverwacht grote vraag naar soja uit de VS had een relatief beperkt effect op de markt. De sojanotering deed weliswaar een stapje omhoog maar sommige analisten hadden er toch meer van verwacht. Ook een grotere ethanolproductie was maar beperkt merkbaar in de maïskoersen. Daarmee wordt volgens sommige experts eens te meer duidelijk gemaakt dat de granenmarkt een echte weermarkt is op het moment.
De damdoorbraak in Oekraïne raakt wat meer op de achtergrond. Wie achter de explosie van de dam zit, is nog steeds niet duidelijk. Saillant is wel dat de Washington Post informatie naar buiten bracht dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA aanwijzingen had dat Oekraïne plannen had de Nord Stream-gaspijpleiding aan te vallen. Afgelopen winter waren en explosies bij deze pijpleiding en ook toen werd er al snel naar Rusland gewezen.
Stroeve onderhandelingen
De gesprekken over verlenging van de graandeal worden steeds lastiger volgens zowel Rusland als Oekraïne. Een belangrijke voorwaarde voor Rusland om de deal na half juli te verlengen is dat de ammoniakleiding tussen Rusland en de Krim die over Oekraïense grondgebied loopt weer in bedrijf gesteld wordt. Volgens het Russische ministerie van Defensie is maandag een deel van de leiding opgeblazen in de regio Charkov door een 'Oekraïense sabotagegroep'. Oekraïne heeft een andere lezing en stelt dat de leiding is beschadigd door Russische bombardementen. Hoe het ook zij, het Kremlin heeft meerdere keren aangegeven dat de ammoniakleiding een breekpunt is voor verlenging van de graandeal. Moskou laat nu al slechts beperkt schepen door naar de haven van Pivdennyi, vlak bij de haven van Odessa. Deze haven is voor Oekraïne van groot belang omdat dit de enige van de drie havens onder de deal is waar de grote zeeschepen geladen kunnen worden.
Oekraïne kwam gisteren ook met nieuwe exportcijfers. In totaal is er tot nu toe in seizoen 2022/23 45,6 miljoen ton graan uitgevoerd. Vorig seizoen stond de teller rond deze tijd op 47,2 miljoen ton. Volgens de data van Oekraïne is er het lopende seizoen 15,6 miljoen ton tarwe, 27,1 miljoen ton maïs en 2,7 miljoen ton gerst geëxporteerd.