De graanbeurzen zaten in het groen de afgelopen handelssessie. Het is stuivertje wisselen tussen zorgen over graan uit Oekraïne en het weer. De ene dag staat het een meer in de aandacht en de andere de andere. Verder maken spelers op de markt zich ook op voor het Wasde-rapport dat vanavond Nederlandse tijd uitkomt.
Het septembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren €4,50 hoger op €232,50 per ton. Op de CBoT zat tarwe eveneens in de lift en sloot 1,5% hoger op $6.26¼ per bushel. Maïs en soja hadden eveneens het opwaarts momentum te pakken. Maïs kwam uit op $6.10¼ per bushel, een stijging van 1% en soja pluste 0,2% naar $13.63¼ per bushel.
Zorgen over de beschikbaarheid van graan uit het Zwarte Zeegebied speelt weer een beetje op volgens analisten. Het is nu niet meer zozeer de aanslag op de Nova Kakhovka-stuwdam - de gevolgen daarvan op bijvoorbeeld de graanopbrengsten en extra logistieke problemen die dominant zijn in de marktcommentaren - maar de aandacht gaat meer uit naar de ammoniakpijpleiding die tussen Rusland en de Krim loopt over Oekraïens grondgebied. Voor Rusland is na de explosie eerder deze week, waarbij de leiding is opgeblazen, een snel herstel en het hervatten van het ammoniaktransport (dat al kort na de invasie februari vorig jaar werd stilgelegd) een voorwaarde om akkoord te gaan met verlenging van de graandeal. Duidelijk mag zijn dat verhoudingen tussen Kiev en Moskou slecht zijn en dit die gespannen relatie niet beter maakt. Vooral ook omdat het Kremlin van de kunstmestexport een prestigezaak heeft gemaakt.
Het Oekraïense ministerie van Landbouw waarschuwde gisteren opnieuw voor de grote gevolgen die de doorbraak van de Nova Kakhovka-stuwdam op de landbouw heeft. Met het leeglopen van het stuwmeer is ook de waterbron voor irrigatie van een omvangrijk gebied weg. De groenteteelt wordt daar onmogelijk volgens het ministerie en voor de granenteelt gaan boeren over naar een extensieve teeltmethodes met lagere opbrengsten tot gevolg.
Kooplust
De kooplust op de fysieke markt lijkt weer iets aan te trekken. Algerije heeft een trend voor 140.000 ton uitstaan, Japan heeft 87.000 ton baktarwe uit Australië en Canada vastgelegd en Tunesië sluit vandaag een tender voor 100.000 ton tarwe. Eerder deze week was er al een recordexport van soja uit de VS richting China in mei. Niet eerder importeerde China zoveel soja in een maand. Uit China komen ook steeds meer berichten dat de tarweoogst zwaar tegenvalt door overvloedige neerslag met her en der overstromingen tot gevolg. Op plekken die niet overstroomd zijn maar waar de buien wel hebben huisgehouden, is graan gaan legeren en kiemen waardoor je er niks meer mee kan. Zelfs voor het voer is de kwaliteit te slecht. Dat een behoorlijk deel van de belangrijkste tarweregio's in China te kampen hebben met regen is bekend, maar de exacte omvang blijft lastig in te schatten. Enkele analisten gaan er voorzichtig vanuit dat een derde van de Chinese tarwe op de één of andere manier te lijden heeft onder de neerslag. Dit wil overigens niet zeggen dat ook een derde van de oogst verloren is gegaan.
Prognose
Op de Amerikaanse beurs nemen handelaren en speculanten ook alvast hun posities in in aanloop naar het Wasde-rapport dat vanavond Nederlandse tijd uitkomt. Buien hebben op de prairies in de VS wel iets geholpen tegen droogte, maar de problemen zijn zeker nog niet opgelost. Een andere interessante in het Wasde-rapport wordt de opbrengstverwachting voor maïs en soja. Het zaaien ging volgens het boekje en een vroege zaaidatum geeft doorgaans een goede opbrengst. Dat lijkt voor dit punt in het seizoen de meest waarschijnlijke lijn van het USDA. Het kan natuurlijk ook zijn dat er meer naar de actualiteit van droge omstandigheden wordt gekeken en dat de opbrengstverwachting daarom wat conservatiever wordt ingeschat.