De eierprijzen dalen nog altijd hard. Volgens analisten zorgt vooral lagere vraag op het moment voor negatieve prijsdruk. Op het moment wordt de markt gekenmerkt door een overschot. Over de vraag in hoeverre de prijzen na de extreme notering van het voorjaar permanent lager zullen blijven blijft de markt echter verdeeld.
De eierprijs is de afgelopen weken verder gedaald. In het voorjaar (week 14) noteerde de Amsterdamse index nog €16,40 per 100 bruine eieren. Inmiddels heeft de eierprijs een flinke stap naar beneden gezet. Volgens de laatst beschikbare data (week 27) noteren eieren €13,20. Vooral vorige week daalde de eierprijs stevig. Tussen week 26 en 27 daalde de eierprijs met maar liefst 65 cent.
De voornaamste reden voor de lagere eierprijs is een afzwakkende vraag. Deels is de lagere vraag het gevolg van een aantal seizoenseffecten. Zo neemt de vraag naar eieren in de zomer altijd af, omdat consumenten minder met eieren koken. Daarnaast staat de vakantie voor de deur, waardoor veel consumenten naar het buitenland trekken. Volgens analisten zijn we van een eiertekort in het voorjaar nu doorgeschoten naar een overschot. Op het moment zijn alle typen eieren (bijvoorbeeld koloniehuisvesting, Beter Leven, biologisch) ruimschoots beschikbaar. Zelfs het Duitse tekort aan OKT (öhne kükentöten, het niet doden van haantjes) lijkt op het moment niet langer te spelen.
Lagere prijzen blijvend?
Door de lange en sterke daling van de Amsterdamse Index, is een van de belangrijkste vragen op de markt of de eierprijzen als de zomer over is laag blijven. Daarover lijkt de markt op het moment verdeeld. De hoge prijzen in het voorjaar waren het gevolg van een lager aantal plaatsingen van leghennen toen de voerprijzen in 2022 hoog waren. Omdat de situatie sinds die tijd weer behoorlijk gestabiliseerd is, is tijdens de ronde in mei een hoger aantal leghennen geplaatst.
Deskundigen lijken het er echter nog niet over eens of de tekorten al volledig zijn weggewerkt. Sommige deskundigen zien de snelle dalingen als het teken dat het lage aanbod voorlopig is hersteld. Anderen denken dat het lagere aantal plaatsingen niet in een ronde hersteld kan worden. Over één ding zijn beide kampen het echter wel eens: zelfs als vraag en aanbod in balans kunnen worden gebracht, zal de bodem van de eierprijs een stuk hoger liggen dan voorheen. Door grotere internationale vraag en inflatie zullen de prijzen van voor de inval in Oekraïne niet terugkeren.