Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Tijd tikt voor verlenging graandeal, prijzen stijgen

10 Juli 2023 - Redactie Foodbusiness

De tarwekoers op de Matif is de afgelopen week gestegen. Nu het einde van de granendeal dichterbij komt lijkt ook de nervositeit op de markt weer toe te nemen. Ook suiker wordt duurder en op de botermarkt is er sprake van een overschot aan aanbod.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De graandeal loopt over precies een week af en de afgelopen week werden er weer aanstalten gemaakt om de deal toch te verlengen. Lange tijd was er sprake van radiostilte en leek het er op dat de hoop een beetje opgegeven was. 

De Europese Unie besloot een poging te doen de deal te verlengen en stelde voor om de Russische landbouwbank onder  voorwaarden toegang te geven tot het internationale betalingssysteem Swift. Dit voorstel werd door Rusland echter niet met gejuich ontvangen. Deskundigen denken nog steeds dat Rusland hetzelfde spel speelt als de vorige keren: met hoge eisen komen, maar als puntje bij paaltje komt de deal toch ondertekenen. Toch bereiden zowel Rusland als Oekraïne zich voor op het einde van de graandeal.

Een hoge ambtenaar van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich privé fel uitgelaten tegen het toegang geven van de Russische bank tot het Swift-systeem. Hij zag het als concessies doen als een afperser en hem aanmoedigen om nog verder te chanteren. Rusland zelf zegt dat het geen besluit heeft genomen over een verlenging van de graandeal. Het land ziet nog steeds obstakels die de export van graan en kunstmest belemmeren. 

De Oekraïense graanexport loopt in de eerste weken van seizoen 2023/24 vlotter dan een jaar geleden. Zo is er 65.000 ton tarwe geëxporteerd tot 5 juli, een jaar geleden was dat 24.000 ton. De vraag is of het land tarwe kan blijven exporteren. 

Voor Oekraïne speelde vorig seizoen de haven in het Roemeense Constanta aan de Donau een belangrijke rol bij de granenexport. Roemenië had toen een relatief slechte granenoogst en van die ruimte in de haven profiteerde Oekraïne. Dit jaar is de oogst beter waardoor het drukker wordt op de Donau. 

De Franse tarweoogst wordt ingeschat op 7,5 ton per hectare. Dat is 4,5% hoger dan een jaar geleden en 5% boven het tienjarig gemiddelde. Het eiwitgehalte van de zachte tarwe zit op 11,4%. in Duitsland doen de granen het minder goed. De Duitse boerenbond schat de graanoogst in op 40,9 miljoen ton, daarmee ligt de verwachte opbrengst onder het vijfjarig gemiddelde van 43,6 miljoen ton. het is zelfs 6% onder de opbrengst van vorig jaar. 

Suiker en Zuivel
De suikerprijzen zijn de afgelopen week gestegen. Extreme droogte in Thailand zorgt voor hogere suikerprijzen. In de derde grootste suikerproducent valt 28% minder regen dan een jaar geleden en met El Niño op komst kan het nog droger worden in de komende twee jaar. De Czarnikow Groep voorspelt dat de Thaise suikeroogst voor het eerste keer in drie jaar kan dalen.

Room en boter bewogen beide een andere kant op. Waar room duurder werd, daalde boter in prijs. De botermarkt wordt overspoeld met aanbod, maar vraag is er bijna niet. Veel boter is ingekocht met de verwachting dat er in de tweede helft van het jaar veel vraag zou zijn, maar die verwachting lijkt voorlopig niet uit te komen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden