Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Europese legveestapel krimpt komende jaren

18 Oktober 2023 - Matthijs Bremer

Door een lichte stijging van de vraag heeft de eierprijs voor het eerst in de maand weer een stap naar boven gezet. Ondertussen blijft het aanbod ongeveer gelijk, aangezien de industrie nog altijd op volle kracht draait. Daarnaast zit de Poolse legveesector in de problemen vanwege salmonella-uitbraken en zijn er signalen dat de Europese legveestapel de komende jaren krimpt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor het eerst in ongeveer een maand is de eierprijs weer gestegen. Tussen week 38 en week 40 daalde de eierprijs van €12,60 naar €12,50.

De lichte plus op de eiermarkt volgt op een grotere vraag. Nu het weer kouder wordt, zoeken mensen naar geborgenheid, waardoor consumenten vaker zoete producten bakken en kopen. In de regel stijgen daardoor zowel de industriële vraag naar eieren, als de vraag onder consumenten. Aan de aanbodkant van de markt is er sprake van stabiliteit. Terwijl de vraag toeneemt produceert de industrie al op volle kracht.

Ondertussen vindt in Polen wel een verstoring van het aanbod plaats. Op enkele Poolse legveebedrijven die aan Groot-Brittannië leveren is salmonella geconstateerd. In totaal raakten ongeveer honderd Britten besmet met het virus. Op het moment doet de Britse Voedsel- en Warenautoriteit onderzoek naar de besmettingen. Vooralsnog lijkt de situatie de Nederlandse markt amper te beïnvloeden. Mochten de Britse autoriteiten ervoor kiezen om de export uit Polen te beperken, dan zou de Britse vraag naar eieren uit andere Europese landen kunnen toenemen.

Europese legveestapel krimpt
Daarnaast geven deskundigen aan dat de prijs van eieren de komende jaren hoog blijft. Door de grootschalige overstap op een kooivrij systeem staat de legveestapel op het punt om te krimpen. In tegenstelling tot de Nederlandse en Duitse markt worden in veel Europese landen nog veel leghennen in kooien gehouden. Daarbij gaat het niet om legbatterijen. Die vorm van legveehouderij is sinds 2012 verboden. Wel worden in veel Europese landen nog kippen in verrijkte kooien en koloniehuisvesting gehouden.

In onder meer Engeland, Spanje, Frankrijk, Italië en Polen zijn op het moment een hoop bedrijven in transitie van de productie van kooi-eieren naar scharreleieren. Door de transitie is het zeer waarschijnlijk dat de leghenpopulatie in deze landen afneemt. In Nederland en Duitsland zien we een vergelijkbare trend, alleen zijn de nieuwe standaarden in hier hoger. In Nederland zorgt de transitie van consumptie-eieren van scharreleieren naar 1 ster Beter Leven voor een lagere leghennenstapel en in Duitsland daalt het aantal leghennen door de verplichting van OKT (Ohne Küchentoten).

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden