In Ovo krijgt een lening van €40 miljoen van de Europese Investeringsbank (EIB). Het bedrijf levert machines om het geslacht van kuikens in eieren op boerderijen te checken. Wil Stutterheim vertelt Foodbusiness over de status van OKT-eieren (Ohne Kükentöten) op de Europese markt.
De uitbreiding komt op een gelegen moment. Sinds Duitsland OKT verplicht heeft, is er een groot tekort aan OKT-eieren. Bovendien lijkt de vraag alleen maar te groeien. Frankrijk heeft de beslissing van onze oosterburen overgenomen en het heeft er alle schijn van dat er Europese wetgeving op komst is. Nederland lijkt een voortrekkersrol te willen spelen.
Met de nieuwe lening kunnen jullie vast stevig groeien.
"Een belangrijk deel van de investering zal zeker in groei worden gestoken. Ons bedrijf is nog redelijk in de opstartfase, maar met het geld kunnen we flinke stappen vooruit maken. Inmiddels hebben we drie machines in het veld staan. Met het geld gaan we flink wat nieuwe machines bouwen. Daarnaast zijn we van plan om onze capaciteit per machine op te schalen. Onze machines zijn groot genoeg voor de Europese markt, maar in de VS zijn boerderijen een stuk groter."
"Al gaat niet al het geld in schaalvergroting zitten. We willen ook ons product verbeteren. We willen het geslacht vroeger kunnen bepalen. Dat kan nu op de negende dag, maar vroeger is wat ons betreft beter. Tenslotte willen we naar een foutloze oplossing. Op het moment is de techniek 98%-99% accuraat, maar we willen natuurlijk naar de 100%."
Waarom kiezen jullie voor deze manier van financieren?
"In de praktijk is zo'n lening goedkoper dan als je hetzelfde bedrag moet ophalen bij een volgende investeringsronde. Er zit natuurlijk wel een kostenplaatje aan, maar je geeft minder weg dan bij een nieuwe investeringsronde. Toen we deze kans kregen wisten we meteen dat we hem wilde nemen. De EIB ondersteunt namelijk projecten waar wat risico in zit. Commerciële banken zouden ons minder ondersteunen. Bovendien zien we de steun als een enorme stamp of approval."
In Duitsland is OKT verplicht. Hoe staat OKT er in Nederland voor?
"Het ministerie van Landbouw zet erop in om in 2026 eendagskuikens te verbieden. Ook is het aanbod aan eieren waar geen haantjes voor zijn gedood nog zeer beperkt. Nederland levert natuurlijk wel veel eieren aan Duitsland, dus bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn moeten mee met de wetgeving daar. Het grootste deel van de Nederlandse OKT-capaciteit wordt voor de Duitse markt ingezet."
Sinds de Duitse verplichting van OKT zijn er enorme tekorten. Moet je nog je best doen om de machines te verkopen, of lopen ze weg?
"Was het maar zo'n feest. Een switch maken blijft ingewikkeld. Het is best wel een uitdaging om leveranciers te overtuigen. Mensen zijn heel erg gewend vanuit een model dat op kosten gebaseerd is te denken. OKT is een waardevermeerdering model. Die waarde wordt pas opgehaald bij de consument, maar er moet ook aan worden gewerkt om die waarden ook te verwerken in de keten. Nu de Europese Unie met een verbod bezig is, zou je verwachten dat de sector zich erop voorbereid. Tot nu toe blijven bedrijven echter erg afwachtend. Ik denk dat het nu de tijd is om je voor te bereiden op een verbod, al dan niet op Nederland of in heel Europa. Want het zit er duidelijk aan te komen."
Op het moment worden bevruchte eieren vooral gebruikt voor petfood. Zit er potentie in humane voeding?
"Ik denk het wel, maar in de praktijk is het nog niet zo makkelijk. De chemicaliën die worden gebruikt om de eieren schoon te maken zijn niet altijd vriendelijk. Dat bemoeilijkt de ingang naar de humane keten. We hebben hier in het verleden wel over nagedacht, maar we zijn er nu niet mee bezig. Het is uiteraard wel mogelijk om de eieren in humane voeding te verwerken. Ik ben persoonlijk van mening dat er meer inzit. Dat vergt alleen een organisatie op zich, dus dat hebben we even geparkeerd. Maar wie weet wat de toekomst brengt."