De cacao-oogsten in Ghana en Ivoorkust worden er naarmate de oogst vordert niet beter op. De achterstand loopt verder op en ook bestaat er een kans dat afgesproken volumes in Ivoorkust niet behaald worden. De cacaoprijs op de wereldmarkt stijgt daardoor ongemoeid verder.
De verschillende weersextremen van afgelopen seizoen, virusziekte en de schimmelaantastingen eisen hun tol op de cacaoplantages in Ivoorkust en Ghana. De opbrengsten wordt hierdoor dusdanig aangetast dat er in Ivoorkust mogelijk niet aan de gecontracteerde volumes kan voldoen, zo meldt persbureau Bloomberg. De toezichthoudende instantie van de overheid, Le Conseil Cafe-Cacao (CCC), heeft ongeveer 1,35 miljoen ton aan termijncontracten verkocht voor de hoofdoogst van 2023/24 dat tot maart dit jaar loopt. Dat volume is mogelijk dus te groot om aan te voldoen.
Volgens de CCC werd er wel rekening gehouden met de verwachte productiedaling bij het verkopen van de volumes. Daarnaast is de oogst nog niet afgerond. Een eventuele oplossing zou zijn dat ze de 'middenoogst' gebruiken om aan de volumes te voldoen, zo meldt de CCC. Dit is een cacao-oogst vanaf maart die een aanzienlijk stuk kleiner is in volume. Dat is al eens eerder gebeurd. Daarnaast komen deze volumes ook niet terecht op de vrije markt.
De weersextremen houden op het moment aan. Momenteel zijn er de seizoensgebonden harmattan-winden, welke met grote intensiteit wind- en stofschade geven aan de kleinere middenoogst en de hoofdoogst van de 2024/25. De CCC heeft om die reden de termijnverkopen voor dat seizoen al stopgezet vanwege het onduidelijke beeld van de productie. Het is de zoveelste factor die bijdraagt aan zorgen over het krappe aanbod, waardoor de cacaoprijzen al fors zijn gestegen.
Cijfers bevestigen magere cacaoproductie
Het transport van cacaobonen van de plantages naar de havens loopt ver achter op vorig seizoen en de achterstand wordt enkel groter. Waar dat percentage in december vorig jaar nog op ruim 30% zat, zit dat nu inmiddels op 39% van 1 oktober tot 4 februari volgens overheidsgegevens van Ivoorkust.
Ook in Ghana, na Ivoorkust de grootste cacaoproducent ter wereld, loopt ver achter in de exportvolumes ten opzichte van afgelopen seizoen. Tot op heden is er 35% minder cacao geëxporteerd in de periode 1 september tot 31 januari, meldt het Ghanese cacaobureau Cocobod deze week. Daarnaast meldden zij naast de ernst van de weersextremen ook de grote, negatieve impact van de gezwollen scheutvirusziekte die plantages aantast en leidt tot lagere opbrengsten.
Cacaonotering kent maar één route
De rally op de cacaonotering ICE in Londen gaat ongestoord verder en staat inmiddels op $5.331 per ton. Een daling of correctie zat er de afgelopen week niet in en dat laat zien dat er grote zorgen zijn over het magere aanbod van de grondstof van onder andere chocolade. Ondanks de hoge prijzen neemt de vraag ook (nog) niet af.