Canadese telers zaaien meer tarwe dan verwacht; in Rusland staan de wintergranen er goed op en China annuleerde wederom een tarwe-order. Bearish nieuws te over en toch reageert de granenmarkt daar anders op dan je zou verwachten.
Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3,25 hoger op €196,75 per ton. Op de CBoT pluste het meicontract tarwe 1,8% en kwam daarmee op $5.47¼ per bushel. Maïs noteerde 0,5% hoger en kwam daarmee uit op $4.41¾ per bushel. Soja leverde 0,5% in en sloot op $11.65 per bushel.
Tarwe zat voorzichtig in de lift en dat is opmerkelijk volgens analisten. Er was namelijk best wel wat bearish nieuws. Het USDA bevestigde wederom een annulering van een tarweorder uit China. 264.000 ton Amerikaanse tarwe in december gekocht door China voor levering april is doorgestreept. In een paar dagen heeft China nu ruim 500.000 ton tarwe geannuleerd van de ruim 800.000 ton orders die open stonden.
Prijs Russische tarwe blijft dalen
In Rusland staan de wintergranen er goed op. Slechts 4% van het areaal staat er slecht of matig op volgens de Russische Graanunie. Gemiddeld is 6% van het areaal in deze tijd van het jaar. Volgens Arkady Zlochevsky voorzitter van de graanunie zou Rusland in seizoen 2023/24 tot 70 miljoen ton graan kunnen exporteren. Daarvoor moet Rusland wel de quota verhogen. De prijs voor Russische tarwe blijft zakken. Ikar zet de notering deze week op $198 per ton. Dat is $5 lager dan vorige week.
Statistics Canada kwam met de verwachte arealen dit seizoen. Tegen de verwachtingen in komt het tarweareaal in de voorspelling nipt hoger uit dan vorig seizoen. Stats Canada rekent op een tarweareaal van 27 miljoen acres (circa 11 miljoen hectare). Dat is 0,1% meer dan in 2023 werd gezaaid. De grootste verrassing zat echter bij koolzaad. Het statistiekbureau verwacht dat van dit gewas het areaal met 3,1% krimpt ten opzichte van vorig seizoen naar 21,4 miljoen acre (circa 8,7 miljoen hectare). Het areaal soja, haver en gerst krimpt in de voorspelling. Canadese boeren zaaien in plaats daarvan meer maïs, linzen en droge erwten volgens Stats Canada.
Voorsprong sojaoogst neemt af
In Brazilië zakt de snelheid van de sojaoogst wat terug. Volgens AgRural is 55% van het areaal gedorst tegen 53% vorig jaar deze week. Door droogte aan het begin van het seizoen is een deel van de soja relatief laat gezaaid. Deze percelen rijpen later af. Het is dus niet onlogische dat de voorsprong bij de oogst ten opzichte van vorig seizoen de komende weken omslaat in een achterstand.
Door relatief lage prijzen op de Braziliaanse markt is het rustig in de handel volgens enkele bronnen. Ondanks dat liquiditeit voor boeren een knelpunt is, wordt er vooral weinig maïs verkocht. Soja willen telers wel verkopen tijdens de oogst maar over het geheel genomen lijken telers ervan uit te gaan dat graanprijzen de komende tijd zullen stijgen. Kopers zijn daar niet zeker van en houden de boot af. Dat er weinig vraag naar maïs is, is ongebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Die matige vraag wordt bevestigd in de Braziliaanse exportcijfers. Volgens de data van Secex exporteerde Brazilië in februari 1,71 miljoen ton maïs. Dat is 25% minder dan in februari 2023.