Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarwemarkt moddert maar een beetje aan

6 Juni 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwemarkt deed ook afgelopen handelssessie weer een stap terug. Lager opbrengsten in het Zwarte Zeegebied zijn ingeprijsd en de oogstvoortgang in de VS zorgt voor druk door aanbod van de nieuwe oogst. Hoge teeltkosten zijn voor boeren in de VS een belangrijk thema. Er lijkt daardoor minder animo te zijn voor de relatief dure maïsteelt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe sloot €4,25 lager op €254,25 per ton. Op de CBoT leverde tarwe 1,7% lager en kwam daarmee uit op $6.46¾ per bushel. Maïs deed ook een stapje terug en sloot 0,7% lager op $4.36¼ per bushel. Soja bewoog vooral zijwaarts en sloot 0,1% lager op $11.77¼ per bushel.

Met nog ruim drie weken te gaan in het graanexportseizoen 2023/24, dat loopt tot en met 30 juni, heeft Oekraïne 17,6 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Het USDA voorspelde een Oekraïense tarwe-export van 17,5 miljoen ton over het seizoen. In totaal heeft Oekraïne 47,4 miljoen ton graan uitgevoerd tegen 45,6 miljoen ton vorig seizoen over dezelfde periode.

Droogste mei in 30 jaar
Afgelopen mei was de droogste in dertig jaar in Oekraïne. In sommige regio's is het zelfs de droogste meimaand in honderd jaar. De angst voor droogte in Oekraïne en ook het zuiden van Rusland op de tarwemarkt ebt weg volgens analisten. SovEcon kwam overigens met een nieuwe opbrengstprognose voor tarwe in Rusland en schat die nu in op 80,7 miljoen ton. In de vorige voorspelling van twee weken geleden was dat nog 82,1 miljoen ton.

De tenders van Egypte en Algerije eerder deze week zorgden gisteren voor nog wat extra zwakte op de tarwemarkt. Afgezet tegen de nieuwe oogst op de termijnmarkt werd een kleine 1,3 miljoen ton tarwe van de oude oogst scherp aangekocht door de Noord-Afrikaanse landen.

In de VS werkt het weer mee voor de tarweoogst op de zuidelijke prairies. De weerberichten voorspellen de komende tien dagen droog weer. Als de weersvoorspelling uitkomt kan de oogstkaravaan in gestaag tempo verder naar het noorden trekken.

Telers hikken tegen kosten aan
Maïs heeft volgens analisten last van de ontwikkelingen op de tarwemarkt. De tarwekoersen trekken maïs mee naar beneden. Een goede start van het groeiseizoen van maïs geeft daar nog een extra zetje aan. Boeren in de VS hebben volgens sommige bronnen minder vertrouwen in maïs dit seizoen en lijken soja een veiligere optie te vinden. Maïs is een relatief dure teelt voor de Amerikaanse akkerbouwer. Telers die grond huren en zaaizaad, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen met vreemd vermogen moeten financieren krabben zich achter de oren of ze de gok moeten nemen maïs te zaaien. Een extra beperkende factor is de relatief hoge rente. Of dat je $700 per acre moet voorfinancieren voor maïs of $350 per acre bij soja maakt nogal een verschil bij 7% of 8% rente. Volgens Reuters ligt de gemiddelde kostprijs voor telers in Illinois voor maïs boven de $4,50 per bushel en $11,50 per bushel voor soja.

Natte omstandigheden in de cornbelt is een andere factor die er mogelijk voor zorgt dat er extra soja gezaaid wordt ten koste van maïs. Een groot deel van de maïs is op tijd en onder goede omstandigheden gezaaid. Doordat er regelmatig regen is gevallen kunnen telers echter niet terecht op alle percelen waar ze van plan waren maïs te zaaien. Na 1 juni zaaien kost opbrengst in maïs. Soja kan later gezaaid worden zonder in te leveren op de potentiële opbrengst.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden