Milcobel

Analyse Grondstoffen

Krappe zuivelmarkt geeft kaasprijzen weer impuls

8 Augustus 2024 - Klaas van der Horst

Het krappere aanbod van melk en de goede afzet van room laat zijn invloed ook gelden op het kaascomplex. Kopers zien dat de situatie er de komende maanden voor hen niet beter gaat uitzien en willen meer product vastleggen bij zuivelbedrijven. Dat vertaalt zich in verder oplopende prijzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor product dat snel moet worden geleverd, is het prijseffect beperkt. Voor kaas die later dit jaar wordt gevraagd, lopen de prijzen vrij snel op, zo blijkt uit de berichten die DCA Market Intelligence ontvangt. Vorige week was hier nog vrij weinig van zichtbaar, deze week is het beeld duidelijk anders. In zekere zin was de GDT-veiling van eerder deze week, met een sterk stijgende mozzarellaprijs, een eerste duidelijk signaal. Al is de prijsstap in de DCA-notering minder groot. Maar het tijdsinterval tijdens de DCA-noteringen is ook korter.

In de DCA-noteringen bleef het evenwel niet bij mozzarella. Het was zelfs niet eens de sterkste stijger. De notering voor Goudse foliekaas trok zelfs iets sneller aan. De rest van de kaasmarkt volgde, maar op iets grotere afstand.

De boterprijs steeg ondertussen ook verder, maar in een iets langzamer tempo dan vorige week. Maar anders dan in de voorbije weken steeg de boterprijs nu eens harder dan de roomprijs. Daarmee is de prijsequivalentie nog niet hersteld, want room blijft te duur om boter van te maken. Maar misschien is een begin van equivalentie geboren.

Voor wie overigens dacht dat boter erg duur is in Noordwest-Europa; in Oost-Europa zijn de prijzen nog veel hoger. In Groot-Brittannië is het product wel goedkoper, wat het mogelijk interessant maakt om het te importeren, maar daarvoor moet wel eerst een buitengrens van de EU worden gepasseerd, met alle procedures en kosten van dien.

De melkpoedermarkt blijft het meest stabiel. De prijzen bewegen minimaal. Voor de korte termijn valt er heel weinig handel waar te nemen, voor de langere termijn is er iets meer vertrouwen in de markt. De future prijzen zijn hoger en ook voor fysieke levering worden ook hogere prijzen vastgelegd.

{{dataviewSnapshot(46_1723127897)}}

De ontwikkelingen op de melkpoedermarkt zijn ondergeschikt aan de ontwikkelingen op de room-, en botermarkt en op de kaasmarkt. Daar wordt het meeste geld verdiend.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden