Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Producenten domineren de kaasmarkt op moment

14 Augustus 2024 - Wouter Baan

Na een mattere periode in de eerste helft van juli zijn de kaasprijzen recentelijk weer behoorlijk hard aangetrokken. Naast krappe voorraden krijgt de markt steun van de snel oplopende boterprijzen die melk uit de kaasbak kunnen weghouden in de tweede helft van dit jaar.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Intussen zitten de foliekaasnoteringen van DCA weer boven €4.100 per ton en dat is het niveau van voor de zomervakanties. De noteringen zijn nog een relatief milde afspiegeling van de markt, want voor leveringen in het vierde kwartaal moeten hier bovenop nog dikke premies worden betaald van een paar honderd euro per ton.

Ook mozzarella trekt snel in waarde aan en is weer duurder dan Cheddar curd en mild. Hier is ook een logische reden voor, omdat de prijs van mozzarella in de voorbije maanden wat ondergewaardeerd was ten opzichte van de andere zachte kazen als Gouda en Edam. Daardoor zijn er volgens insiders minder grote volumes geproduceerd en dat resulteert nu in krapte. Daarbij profiteert de markt van extra vraag uit Zuid-Europa tijdens het toeristenseizoen.

Krappe voorraden en stijgende melkprijzen
Producenten verlangen een forse toeslag voor levering op termijn om twee redenen. Enerzijds omdat ze dit kunnen vragen vanwege de krappe voorraden in de markt. Nu de zomervakantie op zijn retour is, lopen de toch al krappe uitleverleeftijden van foliekaas weer terug. Daarbij moeten producenten de onderhandelingen ook wel stevig ingaan omdat de melkprijzen op moment behoorlijk hard oplopen. Als deze stijging de komende maanden doorzet, zijn de premies voor leveringen in het vierde kwartaal noodzakelijk om de marges te bewaken.

Vaak zijn afnemers vanuit de retail en foodservice kort gedekt, maar dat betekent nog niet dat zij automatisch toehappen in de huidige stijgende markt. De opleving moet volgens hen nog bevestigd worden. Daarbij zijn inkoopmanagers soms ook nog met vakantie. In de komende weken wordt daarom veel handelsactiviteit in de markt verwacht. Dit kan de prijzen verder opdrijven. 

Boterprijs geeft extra sentiment
Naast de krappe voorraden krijgt de kaasmarkt steun van de boterprijzen die op weg lijken naar nieuwe records. De waardering van de combinatie boter en magere melkpoeder valoriseert iets beter dan kaas. Als de waardering verder uit de pas loopt, dan kan dat melk uit de kaasbak weghouden. Iets wat vanzelfsprekend effect heeft op de productievolumes. Naast dat er sprake is van een seizoensmatige teruggang van de melkaanvoer laten de productiecijfers jaar op jaar ook een forse daling zien van meer dan 3% in Nederland. Ook Duitsland melkt een krap 1% minder dan vorig jaar.

Kortom, er zijn genoeg argumenten om te verwachten dat de kaasprijzen stappen blijven zetten de komende tijd, mits het sentiment in de markt niet al teveel afzwakt. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden