Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Voedsel wordt duur in China door misoogsten

22 Augustus 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Door extreem weer vallen de opbrengsten van gewassen in China tegen. Voedselprijzen zitten daardoor in de lift. In Europa en Amerika blijft het vooral zoeken naar een bodem in vooral de tarwemarkt. Groot aanbod uit het Zwarte Zeegebied drukte vooral in Parijs de stemming.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €4,50 lager op €199,25 per ton. Op de CBoT leverde tarwe 2,5% in en kwam uit op $5.19¾ per bushel. Maïs sloot ½ cent hoger naar $3.75½ per bushel. Soja zat steviger in de lift en steeg met 0,6% naar $9.63 per bushel.

Het aanbod van relatief goedkope tarwe uit het Zwarte Zeegebied woog vooral op de Europese markt zwaar. Oekraïne heeft dit seizoen tot 21 augustus 6 miljoen ton graan geëxporteerd, zo maakt het Oekraïense ministerie gisteren bekend. Vorig seizoen was dat in deze periode 3,6 miljoen ton. Bijna de helft daarvan, namelijk 2,8 miljoen ton, betreft tarwe. Verder heeft Oekraïne 2,2 miljoen maïs en 1 miljoen ton gerst uitgevoerd.

De totale oogst van granen en oliehoudende zaden wordt geraamd op 77 miljoen ton door het Oekraïense ministerie van Landbouw. De raming voor tarwe is 21,8 miljoen ton. Dat is in lijn met de voorspelling van het USDA eerder deze maand.

Bodem bereikt?
In de VS heeft de Pro Farmer Crop Tour heeft inmiddels de belangrijke maïsstaten Illinois en Iowa aangedaan. In het noordwesten van Iowa zijn de sporen van het natte voorjaar terug te zien. In Illinois staat de maïs er consistent en goed op. Dat de goede verwachtingen voor de komende oogst de prijs niet veel verder weg drukken, zou volgens sommige experts een teken kunnen dat maïs de voorlopige bodem heeft bereikt.

Misoogsten in China
In Europa en Amerika blijft het kwakkelen op de granenmarkt. Dat is in China wel anders. Door extreem weer van verwoestende overstromingen tot zinderende hitte zitten de prijzen voor agrarische producten in de lift, zo schrijft Reuters op basis van data van het Chinese ministerie van Landbouw. Van 28 gewassen waarvan het ministerie een index bijhoudt steeg de groothandelsprijs met 40% in de periode van 17 juni tot 15 augustus. Vergeleken met vorig jaar zijn de groenteprijzen tot 25% gestegen. Stijgende voedselprijzen deze zomer zijn een extra hoofdpijndossier voor de Chinese overheid. Het land worstelt al met achterblijvende industriële groei, hoge werkloosheid en onzekere vraag naar Chinese producten in het buitenland.

In de provincie Henan - een belangrijke landbouwregio - is 1,13 miljoen hectare bouwland getroffen door extreem weer. De Chinese overheid heeft noodgedwongen omgerekend $14 miljard vrijgemaakt voor het herstel van gebieden die te kampen hebben gehad met overstromingen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden