Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarwe blijft doorstijgen, ook zonder vers nieuws

5 September 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De tarweoogst is achter de rug en we weten ongeveer wat er geoogst is. Geen reden voor paniek, zou je denken. Dat loopt zowel in Parijs als in Chicago toch anders. Maïs en soja hebben in Noord- en Zuid-Amerika te maken met droogte. Vooral in Brazilië is er echt wat loos.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2,75 hoger op €206,75 per ton. Het decembercontract pluste €1,25 naar €220,50 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 2,4% hoger naar $5.65¼ per bushel. Maïs steeg afgelopen handelssessie met 1% naar $3.90½ per bushel. Soja liet een vergelijkbare beweging zien en sloot 0,9% hoger naar $10.06 per bushel.

De oogst van wintertarwe op het noordelijk halfrond is lang en breed achter de rug. Met het dorsen van zomertarwe in het noorden van Amerika en Rusland is ook een flinke slag gemaakt. Het aanbod van tarwe waar de telers geen opslag voor hebben, zakt terug. In combinatie met een tegenvallende tarweoogst in de EU is de stemming op de tarwemarkt verschoven. Op de Matif sloot het decembercontract tarwe voor de zevende dag op rij in de plus en op de CBoT is dat de zesde achtereen volgende dag. Tarwe is daarmee de motor achter de opleving op de granenmarkt volgens verschillende analisten.

Dat maïs en soja ook stapjes omhoog zetten komt echter zeker niet alleen door de ontwikkelingen in tarwe. In de VS is het droog en volgens de weerberichten zit er geen regen aan te komen de komende zeven dagen in de Midwest. Maïs en soja staat er op zich goed op, maar zouden door gebrek aan vocht versneld kunnen afrijpen. Noodrijp worden gaat ten koste van de opbrengst.

Droogste start sinds 1981
De droogte in de Midwest is niets vergeleken met wat er in Brazilië gaande is. In de noordelijke helft van het land is het bijzonder droog. Het Braziliaanse meteorologisch instituut noemt het 'de ergste droogte sinds 1981'. De oogst van maïs is in Brazilië zo goed als achter de rug. Boeren maken zich klaar om soja te zaaien. Half september is daar de ideale tijd voor. Door het gebrek aan vocht in de bodem zouden telers weleens gedwongen kunnen worden om later te zaaien.

AgRural verwacht dat het soja-areaal komende seizoen op 46,4 miljoen hectare uitkomt. Dat is weliswaar 0,9% meer dan vorig jaar maar wel de kleinste areaaluitbreiding in achttien jaar. De potentiële oogst komt daarmee uit op 168 miljoen ton. De verwachting van marktbureau Patria is redelijk in lijn met AgRural. Patria rekent op 46,45 miljoen hectare soja en een potentiële oogst van 166,72 miljoen ton. Bij deze opbrengstprognoses moet wel de opmerking gemaakt worden dat uitgegaan wordt van een gemiddeld verloop van het groeiseizoen. Door de droge start begint soja al met een achterstand. Verschillende analisten verwachten dan ook dat de prognoses de komende tijd nog wel een paar keer naar beneden zal worden bijgesteld.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden