Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Algerije wendt zich af van Frankrijk en zoekt Rusland

Gisteren 12:30 uur - Jurphaas Lugtenburg

De relatie tussen Algerije en Frankrijk wordt er bepaald niet beter op. In de laatste tender van het Noord-Afrikaanse land werd duidelijk te verstaan gegeven dat Algerije geen Franse tarwe wil. In plaats daarvan zoekt het toenadering tot Rusland. Dat komt het Kremlin dan weer niet slecht uit.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren €2,50 hoger op €231,25 per ton. Ook op de CBoT liet tarwe een plusje zien. Het decembercontract sloot daar 0,8% hoger op $6.03¾ per bushel. Maïs en soja leverde wat in afgelopen handelssessie op de beurs in Chicago. Maïs sloot 0,6% lager op $4.18½ per bushel en soja daalde met 0,5% naar $10.14¾ per bushel.

Algerije en Rusland lijken elkaar gevonden te hebben. Het Noord-Afrikaanse land kan dit seizoen tot 3 miljoen Russische tarwe importeren. Dat bericht komt van een Russische handelsmissie op bezoek in Algerije. 8 oktober sloot nog een Algerijnse tender waarin ruim 500.000 tarwe werd vastgelegd. In de eerste drie maanden van dit seizoen heeft Algerije al een kleine 1 miljoen ton tarwe geïmporteerd.

Deuk in vertrouwen
De betrekkingen tussen Algerije en Frankrijk worden er ondertussen niet beter op. Frankrijk was tot enkele jaren geleden veruit de grootste leverancier van tarwe aan Algerije dat een grote importeur is op de wereldmarkt. De diplomatieke banden tussen beide landen zijn echter bekoeld. Het voorlopig nieuwe diepte punt is dat Franse tarwe was uitgesloten voor de tender van 8 oktober. Niet alleen hebben Franse bedrijven geen uitnodiging gekregen in te schrijven op deze tender, exporteurs kregen expliciet te horen liever geen tarwe van Franse origine aan te bieden, zo meldt Reuters.

Frankrijk heeft dit seizoen de kleinste graanoogst in jaren, kwaliteit is niet 'je van het' en Franse tarwe is relatief duur ten opzichte van Zwarte Zee tarwe. Dat Algerije nu niets van doen wil hebben met tarwe uit Frankrijk is vanuit dat oogpunt bezien niet zo een probleem.

Voor Poetin zijn de berichten uit Algerije een opsteker. Rusland wil een agro grootmacht worden en het Kremlin wil de export van landbouwproducten met 50% verhogen in 2030. Rusland is nu al de grootste tarweexporteur ter wereld. De Russische ambities zijn groot alleen wil het weer dit seizoen niet helemaal meewerken. Het Russische ministerie van landbouw heeft de opbrengst prognose voor de totale graanoogst met 2 miljoen ton verlaagd naar 130 miljoen ton. Ter vergelijking de oogst 2023 was 148 miljoen ton en in 2022 werd er zelfs een record van 158 miljoen ton graan binnen gehaald. De tarweoogst van 2024 wordt geraamd op 83 miljoen ton door het Russische ministerie van Landbouw.

Droge start wintertarwe
In grote delen van de VS begint he aan de droge kant te worden of zijn er problemen door een gebrek aan neerslag. Maïs en soja telers in de cornbelt malen daar niet om. Door weer op de hand komt namelijk als geroepen tijdens de oogst. Op de zuidelijke prairies de wheatbelt van de VS is regen hard nodig om de wintertarwe daar aan de gang te krijgen.

Graanhandelaren namen afgelopen handelssessie een voorschot op het Wasde-rapport dat vanavond Nederlandse tijd uitkomt. Over het geheel genomen lijken handelaren uit te gaan van een neutraal tot ligt bearish rapport. Voor de opbrengsten van maïs en soja in de VS verwachten expert geen grote verschuivingen. De wereld eindvoorraad van tarwe en maïs wordt wel iets lager verwacht dan in de septembereditie van het Wasde zo blijkt uit de peiling van Reuters.

Enigszins opmerkelijk nieuws kwam uit Argentinië. Regen in de weerberichten voor dat land de komende twee weken temperde de maïs- en sojamarkt. De beurs van Buenos Aires gaf gisteren echter een waarschuwing voor de maïs in Argentinië. Door droogte is nog niet alle maïs gezaaid en het werk ligt daar nu even stil. De beurs Rosario verlaagde de opbrengstprognose voor wintertarwe in Argentinië met 1 miljoen ton naar 19,5 miljoen ton. De reden achter de verlaging laat zich raden. Dat is de droogte. Verder verwachten de analisten van de beurs van Rosario dat door de droogte er weleens minder maïs gezaaid kan worden en dat boeren kiezen voor soja. De areaalverwachting voor beide gewassen houden ze echter vooralsnog ongewijzigd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden