Barbecueën is in; en dan niet op eentje die je voor vier tientjes koopt. De stoere, hippe eivormige - en vaak peperdure - kamado waarmee je behalve kan grillen ook kunt bakken, roken, stoven en slowcooken, winnen steeds meer aan populariteit.
De barbecue heeft de vorm van een ei en een vuurvaste schil, vaak van keramiek. Net als bij andere barbecues zit er een rooster in en doe je er houtskool in. Een ventilatiedeur en -klepje zorgen ervoor dat de perfecte temperatuur bereikt kan worden. De kamado verwarmt gelijkmatiger en is ook geschikt om in de winter te gebruiken.
Big Green Egg is als eerste kamado-barbecues gaan maken en dit merk staat dan ook voor velen synoniem voor de kamado. Er zijn inmiddels veel andere merken op de markt, zoals Kamado Joe, Monolith en het Nederlandse The Bastard. De kamado is eigenlijk afkomstig uit Japan en een soort oven. De Green Egg is daarvan afgeleid. In 2001, zes jaar na de eerste productie, werden ze vanuit de Verenigde Staten naar Nederland geëxporteerd. De kamado's zijn hier dus al twintig jaar, maar de populariteit neemt nog steeds toe.
Eigenlijk is de kamado geen barbecue, maar een complete buitenkeuken. Met de kamado kun je namelijk naast grillen ook bakken, stoven en roken. Met de juiste accessoires kun je er zelfs een pizza of cupcakes in bakken. Het grote verschil is daarnaast de prijs. Heb je voor onder de €40 toch een aardige barbecue, bij een kamado kun je daar misschien wat accessoires voor kopen. Radar testte vijf budget Kamado's en de goedkoopste was €199.
Speciaal naar de slager en groenteboer
Op zo'n luxe barbecue hoort natuurlijk ook een goed stuk vlees of lekkere groentes. Volgens een enquête van kieskeurig.nl gaat bijna 80% van de bezitters van een kamado speciaal naar de slager of groenteboer, terwijl van de 'gewone' barbecue-ers de meerderheid de ingrediënten bij de supermarkt haalt.
Met de kamado is ook het slowcooken populair geworden. Grote stukken vlees, vissen of een hele kalkoen, kunnen met een constante lage temperatuur garen waarbij het vlees sappig blijft. Volgens de website van de Big Green Egg wordt stomen nog niet zoveel gedaan, maar is de barbecue daar ook heel geschikt voor.
Er worden heuse kamado-workshops gegeven. Zo geeft verkoopkanaal The Fire Station een drie uur durende workshop waarin je de basistechnieken en fijne kneepjes leert van het barbecueën. Ook zijn er meerdere kookboeken die zich richten op de kamado. Kok Julius Jaspers die al meerdere barbecueboeken schreef, heeft onlangs een nieuw kookboek uitgebracht met de niets aan de verbeelding overlatende titel: BBQ recepten voor op de kamado. Dat de kamado niet alleen maar geschikt is voor spareribs en satéstokjes, blijkt uit de recepten. Een kleine greep uit de meer dan 100 recepten: buikspek porchetta-style, tomaten met tijm en parmazaanse kaas en citroen cheescake.
In zijn voorwoord geeft hij een paar tips, zoals: "Maak een planning, wat wil je het eerst eten, wat wil je het eerst grillen? Bij het afmaken kan het best wel eens langer duren, en who cares? Laat je gasten maar even wachten, het gaat erom dat je eten perfect bereid op tafel komt, en het vuur kan af en toe grillig zijn. Laat je dus niet opnaaien, neem de tijd, het is het eindresultaat dat telt (alhoewel een beetje plannen natuurlijk nooit kwaad kan)."