De aandelenkoers van ’s werelds grootste pizzaketen, Domino’s Pizza, laat sinds een maand een daling zien. Dit na een ellenlange periode van stijgingen, tot een recordniveau van ruim $540 per aandeel. De presentatie van de resultaten over het derde kwartaal spelen hier een grote rol in. Wat laten die zien? En wat is de verwachting voor de komende periode?
Domino's Pizza bereikte begin augustus het hoogste punt op het aandelenbord ooit. Op dinsdag 3 augustus kwam de notering uit op $540,47 per aandeel. Maar het was geen verrassing meer, want de afgelopen jaren is louter de weg naar boven zichtbaar geweest. Jaar-op-jaar is de koers van Domino's Pizza met bijna 20% gestegen en over de afgelopen vijf jaar is zelfs een plus zichtbaar van maar liefst 173,4%. Die plussen heeft de pizzaketen volledig te danken aan de opkomst van thuisbezorging sinds 2016 én die trend kreeg afgelopen jaar – gedurende coronacrisis – natuurlijk een extra zet. En het bedrijf kan positief vooruitkijken, want Rabobank verwacht dat ook de komende jaren nog plussen gezien worden in de markt voor thuisbezorging.
Daarom is het enigszins opvallend te noemen dat de koers van Domino's Pizza sinds een maand omlaag beweegt. Afgelopen maand – van maandag 20 september tot en met vrijdag 15 oktober – is een afname zichtbaar van 8,4%. Daarmee staat de koers vandaag de dag op $454,91 per aandeel. Een van de redenen hiervoor, zo melden analisten, is het feit dat consumenten wereldwijd weer uiteten kunnen. Ook 'pizzamoeheid' wordt door hen genoemd als reden. Vooral in de Verenigde Staten speelt dat laatste een rol.
Personeelsproblemen in de Verenigde Staten
Dat met name cijfers uit de Verenigde Staten een grote rol spelen in de dalende aandelenkoers werd duidelijk na publicatie van de resultaten over het derde kwartaal. Die maakte de keten donderdag 14 oktober bekend. De inkomsten stegen dat kwartaal met 3,1% naar $30,3 miljoen en de nettowinst ging met 21,5% omhoog naar $21,3 miljoen. De totale omzet voor de afgelopen drie maanden komt uit op $998 miljoen. Dat is 3% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Niet slecht, zo zou je zeggen. Het probleem is echter dat deze cijfers lager liggen dan analisten hadden verwacht. Zij gingen uit van een omzet van $1,04 miljard.
De verkoop van Domino's Pizza in de Verenigde Staten vertegenwoordigt ongeveer 33% van de totale inkomsten van het bedrijf. En juist in die markt was een daling zichtbaar in de verkopen: -1,9%. Dit terwijl op internationaal gebied wel een forse plus zichtbaar was: +8,8%. Op tweejarige basis noteert het zelfs een groei van 15% in de markten buiten de Verenigde Staten. Ook in omzet is het verschil duidelijk zichtbaar. Internationaal (dus buiten de Verenigde Staten) is een omzetgroei zichtbaar van 19,6%. Op de thuismarkt was dat een teleurstellende – aldus analisten – 1,1%.
Dat heeft volgens CEO Ritch Allison niet alleen te maken met de eerdergenoemde 'pizzamoeheid'. De voornaamste oorzaak voor de dalende verkopen op thuismarkt is, volgens hem, het personeelstekort. "Sommige locaties moesten eerder sluiten of later openen om het personeelsprobleem op te lossen. Dat scheelt gewoonweg flink in inkomsten", stelt hij in een persverklaring. Ook voor komende tijd verwacht het bedrijf dat deze problemen blijven bestaan.
Moed inpraten
Na de bekendmaking van de kwartaalcijfers zakte de koers van Domino's Pizza als een drilpudding in elkaar. De koers ging van $476,61 per aandeel naar $461 per aandeel. De pizzaketen probeerde beleggers direct gerust te stellen door te zeggen dat er groei voor de boeg ligt. Het bedrijf gooide het daarbij onder meer op het feit dat het afgelopen kwartaal een wereldwijde netto-winkelgroei kende van 323 winkels. In de Verenigde Staten werden 45 nieuwe filialen geopend en internationaal zelfs 278 winkels. Dit bericht hielp, want de koers ging omhoog naar $486 per aandeel halverwege de middag.
De vraag is wel of het openen van die winkels voldoende is om de koers in bedwang te houden, stellen analisten. Zoals gezegd vertegenwoordigen de winkels in de Verenigde Staten ongeveer een derde van de inkomsten. Een aanhoudende daling in de verkopen op de thuismarkt zou een flink effect kunnen hebben op omzet. Als de koers onder de $470 blijft hangen, dan is de verwachting dat deze uiteindelijk terugkeert naar het 200-daagse gemiddelde van $435,4 per aandeel. Het neerwaartse risico komt daardoor volgens insiders momenteel uit op 8,5%. Duidelijk is in ieder geval, dat de herziene schattingen van analisten een sleutelrol gaan spelen in de koersbeweging van Domino's Pizza.