Na krap een week worden de eerste effecten van de staking bij Cargill zichtbaar. Hoewel de levering van voeding nog niet lijkt te zijn verstoord, zijn er inmiddels geluiden dat de levering van bijproducten voor diervoeders deels is stilgelegd. Een snelle oplossing is niet voor handen, daarvoor liggen de posities van Cargill en de vakbonden te ver uit elkaar.
Op de locaties in Amsterdam, Deventer, Botlek, Bergen op Zoom en Sas van Gent is het werk neergelegd. Op andere locaties zoals Wormer, Zaandam en Gouda wordt niet gestaakt, deze vestigingen hebben hun eigen CAO. In totaal vallen 700 van de 2.600 Nederlandse werknemers van Cargill onder de CAO.
De geschiedenis herhaalt zich met deze nieuwe staking. Bij de vorige CAO-onderhandelingen in 2020 werden de werkzaamheden in de fabrieken van Amsterdam, Rotterdam, Sas van Gent en Bergen op Zoom ook neergelegd nadat onderhandelingen stukliepen. De bonden legden in die periode een eis van 5% loonsverhoging voor een periode van 18 maanden op tafel. Het Amerikaanse bedrijf wilde toen niet verder gaan dan een bod van 4%. Na stakingen van een maand haalden de bonden twee verhogingen van 3% binnen voor een looptijd van twee jaar, die met terugwerkende kracht op 1 augustus 2020 ingingen.
Eisen liggen ver uit elkaar
De posities van beide partijen liggen nu veel verder uit elkaar. Het bod van Cargill komt niet in de buurt van het bedrag dat de vakbonden voor ogen hebben. De eisen van de bonden zijn stevig. Het lijkt er op dat de bonden hun strategie voor indexeren hebben gewijzigd. Zij vragen geen loonsverhoging van 15%, zoals bij eerdere onderhandelingen. FNV zet in op 7% loonsverhoging met daar bovenop een absolute indexering van €100 per werknemer. CNV is bescheidener en geeft op hun website aan op een verhoging van 5% en €100 te hebben ingezet.
Wat Cargill betreft is deze eis onrealistisch. In eerste instantie had Cargill een loonsverhoging van 1% voor ogen, zo laat FNV-bestuurder Nurettin Altundal in lokale media weten. Op de website van de vakbond is te lezen dat het bod na vier onderhandelingsrondes in twee maanden is verhoogd naar 2,25%.
Leveringen onder druk
Beide vakbonden hebben opgeroepen om zo veel mogelijk het werk neer te leggen en inmiddels zijn verschillende productielijnen volledig tot stilstand gekomen. Het is dan ook de vraag hoe lang het nog duurt tot de voorraden op zijn en leveringen in het geding komen. In verschillende landbouwmedia is al te lezen dat de levering van bijproducten voor diervoer al bijna tien dagen geleden is gestopt. Dit betreft de levering van tarwegistconcentraat. Daarnaast zijn er voorzichtige signalen dat de levering van tarwezetmeel, bestemd voor diervoeder, in het geding komt.
Het lijkt er niet op dat de situatie snel zal veranderen, er zijn op dit moment geen tekenen dat er nog onderhandeld wordt. FNV beschuldigt Cargill ervan doelbewust op een staking te hebben aangestuurd. Om leveringsproblemen zo veel mogelijk te beperken zouden volgens de bond vooraf extra voorraden zijn aangelegd. Een opening om nog eens rustig om tafel te gaan lijkt dan ook ver te zoeken.