Dossier Eiwittransitie

Zeewier

Interview Zeewiercentra

'In 2050 behoorlijk ver met zeewier als eiwitbron'

Je hoeft hem geen bord zeewier voor te zetten en dat is volgens marinebioloog en hoogleraar Klaas Timmermans ook helemaal niet hoe wij zeewier gaan eten. Als eiwitbron heeft zeewier volgens hem echter grote potentie. Alleen duurt het misschien wel nog dertig jaar voor we echt zover zijn. 
25 Juni 2021
eiwit Boerenbusiness

Nieuws Insecten

Eiwitshake met meelworm in plaats van melk?

Insecten zijn een duurzaam alternatief voor de traditionele dierlijke eiwitbronnen, blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+. De dieren kunnen hetzelfde effect hebben als het drinken van melk. Betekent dat ook dat we binnenkort insecten op het menu hebben staan?
15 Juni 2021
supermarkt Albert Heijn vlees

Achtergrond Eiwittransitie

'Eiwittransitie is niet het doel, maar een middel'

De eiwittransitie is in volle gang. Daarbij streeft de Transitiecoalitie Voedsel naar een verhouding van 40/60 in 2030. Het betekent 40% dierlijke eiwitten en 60% plantaardige eiwitten in het voedingspatroon. Vandaag de dag zijn die cijfers nog precies omgekeerd. Maar, hoe staan andere partijen daartegenover? En op welke manier kunnen we de eiwittransitie versnellen? Het zijn twee vragen die gesteld werden tijdens de webinar ‘Rauwe bonen zoet | voedselaanbieders als katalysator van de eiwittransitie?’ van de coalitie.
8 Juni 2021
melkvervangers

Nieuws Plantaardig

'Plantaardige markt biedt nog heel veel kansen'

De plantaardige markt is booming. Bijna iedere Nederlander heeft weleens een plantaardig stukje vlees gekocht. Misschien was het in de Bonus, misschien was je er gewoon benieuwd naar. Dat we in Nederland gek zijn op plantaardig bewijst ook onderzoek van ProVeg Nederland. Nederlanders geven er namelijk per hoofd van de bevolking het meeste aan uit. Maar, de markt biedt ook in de toekomst nog veel kansen. Dat vertelden Paul Moleman en Floor Buitelaar in een webinar op dinsdag 1 juni.
1 Juni 2021
melk Bart Grobben Tom Grobben

Bedrijfsreportage De Nieuwe Melkboer

'Plantaardig product kan je prima uit de regio halen'

Wel of niet het ouderlijk melkveebedrijf overnemen. Het is onderwerp dat aan veel keukentafels wordt besproken. Voor jonge ondernemers, zo ook voor Bart en Tom Grobben, speelt onduidelijke wetgeving en het onzekere toekomstperspectief een steeds grotere rol in het beantwoorden van die belangrijke vraag. “Maar, tijdens onze studie ontdekten we beiden hoe mooi het eigenlijk is om voedsel te mogen produceren. We besloten om ‘ja’ te zeggen, maar zouden het dan wel volledig op onze eigen manier gaan doen.” Het resultaat: De Nieuwe Melkboer.
12 Mei 2021
zwarte soldatenvlieg

Nieuws Insecten

Insect mag op het menu, maar gaat het gebeuren?

Voor het eest is in de Europese Unie een insect goedgekeurd voor menselijke consumptie. Het gaat om de gedroogde gele meelworm. De vele eiwitten maken het volgens experts een prima tussendoortje of vleesvervanger tijdens de avondmaaltijd. Bas Godschalk van Duurzaam Insecten Eten hoopt dat de toestemming ervoor zal zorgen dat voedselproducten nu meer interesse hebben in insecten als ingrediënt. Al is het nog maar de vraag hoe snel we insecten ook in de horeca op het menu zien staan.
11 Mei 2021
Nestle

Achtergrond Eiwitten

Groei alternatieve eiwitten nog lang niet voorbij

Daar waar de plantaardige eiwitmarkt een paar jaar terug nog een nichemarkt was, is het inmiddels uitgegroeid tot een algemeen fenomeen. Van alle huishoudens in Nederland heeft het merendeel in de afgelopen twee jaar weleens een product met plantaardige eiwitten gekocht. Ook in restaurants ontkom je niet meer aan een 'vegan-hoofdstuk' op de menukaart. En volgens Blue Horizon en Boston Consulting Group is die groei nog lang niet voorbij.
6 Mei 2021
melk glas

Nieuws Food

Haver wint meeste terrein in plantaardige zuivel

Dat plantaardige vervangers van zuivelproducten flink aan terrein winnen, is vandaag de dag geen ongewone gedachte meer. De Zweedse haverdrankproducent Oatly ziet de markt zelfs zo positief in dat het de stap naar de beurs in New York heeft gezet. Ook in Nederland is haver het snelst groeiende segment als het gaat om alternatieven voor koemelk. Hoe populair zijn deze plantaardige varianten?
2 Maart 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden