Verschillende brancheorganisaties en de dierenbescherming sluiten de handen ineen tegen de importen van Pluimvee-vlees en eieren van landen buiten de EU. Samen stuurden deze organisaties een brief aan ministers van Landbouw Piet Adema en Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schrenemacher om de groeiende exporten uit derde landen aan te kaarten. De voornaamste reden voor het signaal aan de minister zijn lagere standaarden voor onder meer voedselveiligheid en dierenwelzijn.
Door bijvoorbeeld een nieuw vrijhandelsakkoord met Chili en onbeperkte importen uit Oekraïne wordt flink wat pluimveevlees en eieren tariefvrij geïmporteerd. In totaal bedraagt de import uit derde landen jaarlijks ruim 5.500 ton aan pluimveevlees. Volgens de ondertekenaars van de brief gaat het gros van deze import naar Nederland. In totaal komt er z'n 3.060 ton aan kippenvlees van buiten de EU Nederland binnen. Uit Oekraïne, Argentinië en India kwamen 24.117 ton eieren richting de Europese Unie.
Volgens ondertekenaars van de brief belemmert de import de vooruitgang van Nederlandse pluimveehouders. Het is op het moment namelijk erg aantrekkelijk om te kiezen voor goedkope producten met lagere standaarden. De initiatiefnemers zien dat de situatie door de politiek wordt erkend. Recent nam de Tweede Kamer een motie aan die de regering oproept om geen producten van buiten de EU meer toe te staan die niet aan de Nederlandse minimumeisen voldoen. De brief dient als uitnodiging aan de regering om met de initiatiefnemers in gesprek te gaan over manieren om de export van buiten de EU terug te dringen.
Eisen voor dierenwelzijn en milieu zijn lager
De Europese eisen voor voedselveiligheid diervriendelijkheid en milieu zijn over het algemeen veel strenger dan de regels van de exportlanden. In Nederland komen daar nog strengere eisen bovenop. Zo is in Nederland als een van de weinige landen het houden van kooi-eieren in zijn geheel verboden. Daardoor behoort Nederland volgens dierenwelzijnsorganisatie Animal Welfare Protection tot een van de koplopers op het gebied van diervriendelijkheid. De belangrijkste importmarkten voor de EU voeren juist de bodem van de lijst aan, zo valt in de brief te lezen.
Door de hoge Nederlandse eisen krijgen Nederlandse producenten van pluimveevlees en eieren met 40% hogere productiekosten te maken. Om een gelijk speelveld te creëren hebben de ondertekenaars een aantal maatregelen voor ogen. Zo moet Nederland de Europese Unie aansporen om de importen van producten met lagere standaarden aan banden te leggen. Daarnaast stellen de ondertekenaars van de brief voor om het land van herkomst bij dierlijke producten op de verpakking af te beelden.