Het Verenigd Koninkrijk is van plan haast te maken met de legalisering van kweekvlees. Om het proces te versnellen heeft het land hun Novel Food traject hervormd. De markt is er klaar voor. Het eerste product is inmiddels aagnemeld, al lijkt de Britse bevolking om nog weinig bereid om de technologie te omarmen.
Het Britse voedsel en warenautoriteit (FSA) is van plan om kweekvlees versneld op de Britse markt toe te staan. Daarvoor zet de FSA in op internationale samenwerking. Zo wil de autoriteit veiligheidsstandaarden uit Singapore overnemen. In die stadstaat wordt kweekvlees al sinds 2020 in de horeca geserveerd. Daarmee geeft het Verenigd Koninkrijk gehoor aan een rapport uit 2023 van Deloitte, waarin wordt geadviseerd om vaart te maken met de toelating van kweekvlees om de klimaatdoelen voor 2050 te halen.
Om de toelating van innovatieve producten te versnellen, besloot de Britse regering daarnaast om hun Novel Food traject te hervormen. Zo wordt er niet langer over toelatingen in het parlement gestemd. Dat moet het toelatingsproces met een half jaar verkorten. Om de druk te verlichten, hoeven producten na tien jaar ook geen herhaalde keuring meer te ondergaan.
Markt staat in de startblokken
Het bedrijfsleven anticipeert inmiddels op een snelle lancering. De Franse startup Vital Meat kondigde recent aan in 2025 een lancering van een eigen soort kweekvlees voor ogen te hebben. Het VK is de meest kansrijke dichtbijzijnde markt, aangezien de verkoop en productie van kweekvlees in Frankrijk onder druk staan. In 2023 besloot de republikeinse partij een wet in te dienen die kweekvlies verbiedt. Het bedrijf heeft inmiddels een aanvraag voor een Novel Food traject ingediend bij de FSA. Zes maanden eerder had het bedrijf al een aanvraag in Singapore ingediend.
Zelfs als de goedkeuring snel verloopt, is het nog wel de vraag of het publiek open staat voor de technologie. Uit het laatste consumentenonderzoek van de FSA uit 2022 blijkt dat kweekvlees inmiddels redelijk wat bekendheid geniet onder consumenten. Maar liefst 78% van de consumenten heeft wel eens van kweekvlees gehoord. Slechts 34% van de consumenten gaf echter aan voor kweekvlees open te staan en maar 30% denkt dat de consumptie veilig is. 42% van de ondervraagden gaf aan dat niets ze ooit zou kunnen overtuigen om kweekvlees te gaan consumeren.