Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Katholiek Brazilie blijkt grootste exporteur halalkip

Donderdag 08:00 uur - Matthijs Bremer

Het klinkt misschien wat vreemd voor een streng katholiek land, maar traditioneel is Brazilië 's wereld grootste exporteur van halalkip. De situatie is ontstaan, omdat het Midden-Oosten historisch gezien voor Brazilië de belangrijkste exportmarkt is. De export naar deze markten is al jaren min of meer constant. Toch groeit de vraag naar Braziliaans halalvlees nog altijd door de groeiende vraag in Noord-Afrika en islamitische landen in Azië.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens het statistiekbureau van de Braziliaanse overheid exporteerde Brazilië in 2023 2,2 miljoen ton halalkip. Dat is zo'n 40% van de 5,14 miljoen ton kippenvlees die het land elk jaar uitvoert. Dit percentage is al jaren min of meer constant, aangezien de groei van de halalmarkt ongeveer parallel is aan de groei van de kippenvleesmarkt. De Braziliaanse export van halalkip bedroeg in 2023 opmerkelijk genoeg eveneens 40% van al het halalkippenvlees dat wereldwijd wordt geëxporteerd.

De Braziliaanse halalkip is grotendeels voor de export bestemd. De schattingen over de islamitische bevolking in het Zuid-Amerikaanse land lopen uiteen van 400.000 tot 500.000 moslims tot ongeveer 1,5 miljoen moslims. Brazilië telde in 2023 ruim 216,4 miljoen inwoners. Als we uitgaan van de ruimste schatting, dan is 0,7% van de bevolking moslim. 95% van de Braziliaanse halalkip heeft als bestemming het Midden-Oosten, Noord-Afrika of islamitische landen in Azië. Eind 2023 telde het land meer dan 300 exporteurs van halalvlees.

Deze grootschalige Braziliaanse halalmarkt is ontstaan omdat het Zuid-Amerikaanse historisch gezien forse volumes in het Midden-Oosten afzet. De exporten per jaar naar dit gebied varieerden de afgelopen tien jaar grofweg tussen de 1,3 miljoen en 1,6 miljoen ton. Deze volumes maken het Midden-Oosten historisch gezien tot de belangrijkste exportmarkt voor Brazilië. Al haalde de Aziatische markten door een sterke groei van de vraag naar kip in China het Midden-Oosten in 2018 in als belangrijkste regio.

Marktaandeel
Het mag niet verbazen dat de twee rijkste landen in die regio, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, de voornaamste bestemmingen zijn. Zo exporteert Brazilië net iets minder dan 750.000 ton kippenvlees per jaar naar Saudi-Arabië. Daarmee voorziet het land in ongeveer de helft van de Saudische pluimveevleesexport. In 2023 werd in het land ongeveer 1,5 miljoen ton pluimveevlees geïmporteerd.

Naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) voerde Brazilië zo'n 300.000 ton kippenvlees uit. In de praktijk is Brazilië in dat land zelfs bijna monopolist. Braziliaanse kip had in 2022 een marktaandeel van maar liefst 78,5%, zo blijkt uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Data over 2023 is nog niet compleet, maar op basis van de beschikbare data verwacht het USDA dat het marktaandeel tot boven de 80% stijgt.   

Groei
De verwachting is dat het aandeel van de halalmarkt met de groei van de gangbare Braziliaanse pluimvee-export mee blijft groeien. De groei komt waarschijnlijk vanuit de Noord-Afrikaanse en Aziatische islamitische landen. In deze landen is het marktaandeel van Brazilië kleiner en is de potentie voor groei van de vleesconsumptie aanzienlijk. In Brazilië is dit besef groot. Daarom werkt het land er hard aan om de weg naar deze markten vrij te maken. Zo sloot Brazilië in oktober 2023 verdragen met Algerije en Maleisië om de importen van pluimveevlees mogelijk te maken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden