Waar de suikerprijzen zijn gedaald door ietwat afnemende zorgen over de productie, stegen de tarweprijzen vanwege krapper aanbod uit Rusland. De DCA boter- en roomnoteringen dalen verder, maar de prijskloof tussen beiden wordt niet kleiner.
De DCA boter- en roomnoteringen zijn vorige week fors gedaald. Voor beide noteringen geldt dat die daling al enkele weken eerder is ingezet. Nu daalden de boterprijzen harder dan de roomprijzen, wat het gat tussen beide fabricaten weer wat groter maakt. Omtrent de daling wordt gewezen naar de kerstvraag, die inmiddels grotendeels achter ons ligt. In het qua consumtie doorgaans zwakkere eerste kwartaal liggen de prijzen wat lager. En sorteert de markt eind 2024 op voor.
Tarwe
De Matif kan voor de onoplettende volger een vertekend beeld geven. Het tientje stijging is namelijk geen gevolg van paniek op de markt maar van de overgang van het december- naar het maartcontract. Al met al zit de tarweprijs wel wat in de lift. Dat komt voornamelijk door een krapper aanbod uit Rusland. Daar deed het Amerikaanse ministerie van Landbouw nog een schepje bovenop door zowel de export van Rusland als de EU lager in te zetten in de nieuwe editie van het Wasde-rapport.
Dat de Europese export niet geweldig loopt, is overigens weer eens bevestigd in de exportstatistieken van de Europese Commissie. Tot en met 8 december is er 10,2 miljoen ton tarwe uitgevoerd. Over dezelfde periode een jaar eerder stond de teller op 14,4 miljoen ton.
Suiker
Even leken de suikernoteringen op de ICE-Beurs van Londen en New York omhoog te bewegen, maar de prijzen bewegen de laatste twee dagen neerwaarts, waarmee de meer dalende trend van de afgelopen weken wordt voortgezet. Het kleinere suikertekort voor marktjaar 2024/25, die de Internationale Suiker Organisatie verwachtte, kan een rol spelen bij die neerwaartse beweging. Ook gaat India mogelijk komend marktjaar meer suiker produceren. Telers hebben fors geïnvesteerd in de teelt.