De inflatie is in januari weer opgelopen tot 3,2%. In december was de inflatie 1,2%. Dit blijkt uit de snelle raming van het CBS. Zonder energie was de inflatie slechts een fractie hoger. De voedselinflatie neemt af.
In januari waren de prijzen gemiddeld 0,5% hoger dan in december. Het CBS plaatst daar wel de kanttekening bij dat er rekening moet worden gehouden met de invloed van het seizoen, zoals vliegtickets die in het hoogseizoen duurder zijn dan daarbuiten.
In juni is het CBS de inflatiecijfers op een andere manier gaan berekenen. Tot die tijd gingen de cijfers ervan uit dat iedereen net een energiecontract had afgesloten. Nu worden de energieprijzen die daadwerkelijk worden betaald meegenomen. De cijfers volgens de nieuwe methode worden met die volgens de oude methode vergeleken waardoor er een scheef beeld ontstond. Doordat er in januari 2023 een prijsplafond werd ingesteld, neemt de invloed van energie op de prijsontwikkeling af.
Zonder energie was de inflatie in januari 3,5%, tegen 3,4% in december. De inflatie in de productgroep voedingsmiddelen, tabak en dranken neemt af, van 5,3% in december naar 4,2% in januari. Diensten werden echter naar verhouding duurder. De inflatie daarop was in december 4,1% en in januari 4,8%.
Inflatie eurozone neemt af
In de hele eurozone is de inflatie over januari 2,8%. In december was dat 2,9%. Ook in de eurozone neemt de voedselinflatie af, al is die nog wel hoog. De inflatie in de groep voeding, dranken en tabak was in januari 5,7% in de eurozone, vergeleken met 6,1% in december.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.