Shutterstock

Analyse Energie

Verstoringen blijven de gasmarkt tarten

27 September 2023 - Matthijs Bremer

De koers van de TTF zitten door verstoringen aan het Noorse gasnet en in de Amerikaanse LNG-sector flink in de lift. Toch lijkt er wat tegendruk uit Australië te komen, aangezien de stakingen bij Chevron ten einde zijn. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs is deze week flink gestegen. Woensdag september 20 stond de TTF op €37,28. Tot en met maandag 25 september steeg de gasprijs, tot de hoogste stand sinds 5 april. Die dag sloot de TTF op een stand van €44,44.

Ondanks de hoge vulgraad regeert op het moment de angst op de gasmarkt. Op het moment zijn de Europese gasreserves voor 94% gevuld. In Nederland is de teller inmiddels zelfs de 96% gepasseerd. Tot nu toe zorgde de vrijwel volledig gevulde gasreserves voor rust op de Europese gasmarkt, maar nu het verwarmingsseizoen nadert, lijkt de nervositeit op de markt toe te nemen. Vorige week besloten Europese staten nog om het vullen van de gasreserves te stoppen, om de gasprijs wat te drukken. Gezien het aanblijven van het opwaartse momentum, lijken de Europese landen van de strategie af te stappen. Nu de winter nadert, lijkt het risico dat de gasreserves niet volledig gevuld raken niet langer op te wegen tegen de lagere inkoopprijzen.

Noorwegen en de Verenigde Staten
Voor de hogere gasprijs zijn daarnaast twee directe aanleidingen aan te wijzen. De belangrijkste is wellicht de verlenging van het onderhoud aan het Noorse Skarv-gasveld. De verwachting was dat de werkzaamheden in het weekend van 2 oktober zouden worden afgerond. Inmiddels is de deadline echter verschoven tot de ochtend van 8 oktober. Dit zorgt voor flink wat druk op de gasmarkt, aangezien Noorwegen de belangrijkste leverancier aan lidstaten van de EU is.

Nu de verstoring langer aanhoudt, zijn de lidstaten langer op duurder LNG uit met name de Verenigde Staten aangewezen. Het helpt dan ook niet dat de LNG-toevoer vanuit dat land ook met verstoringen lijkt te kampen. De gastoevoer naar Amerika's grootste LNG-faciliteit Sabine Pass is met ongeveer 18% afgenomen, zo blijkt uit data van Bloomberg. Dat de markt sterk op het nieuws reageert, komt door flink wat onduidelijkheid over de situatie.  Moederbedrijf Cheniere Energy weigert namelijk commentaar te leveren op Bloombergs bevindingen. Daardoor blijft het gissen naar zowel de ernst als de duur van de situatie.

Staking bij Chevron eindigt
Wel lijkt het aflopen van de stakingen bij Chevron in de Australische LNG-sector de stijging van de gasprijs enigszins te hebben gedrukt. De stop van de stakingen biedt tegendruk tegen het lagere Amerikaanse aanbod. De staking dreigde de aanvoer van 5% tot 7% van de wereldwijd beschikbare LNG in gevaar te brengen. Hoewel Australië zijn LNG vooral op de Aziatische markt afzet, raken de stakingen ook de Europese gasmarkt. Bij het wegvallen van de Australische importen zou de Aziatische vraag naar Amerikaans LNG toenemen, waardoor ook leveringen aan de Europese markt hoger uitvallen. Het lijkt erop dat de effecten zijn meegevallen. Tot nu toe is Chevron in staat gebleken om al zijn verplichtingen na te komen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden