Granen sloten in het groen op de laatste handelsdag van 2024. Onder andere de droogte in Argentinië en het te zachte weer in Rusland zorgde voor een vaste ondertoon op de markt.
Het maartcontract tarwe op de Matif sloot afgelopen handelssessie €3 hoger op €237,25 per ton. Ook op de CBoT sloten de koersen in het groen. Tarwe sloot 0,6% hoger op $5.51½ per bushel. Maïs pluste 1,4% naar $4.58½ per bushel. De grootste stijger was soja dat 1,7% hoger sloot op $9.98¼ per bushel.
Naast de weerberichten voor Rusland -beetje neerslag maar vooral te zacht voor de tijd van het jaar- en Argentinië -droog- is er aandacht nu ook wat meer aandacht voor het weer in de VS. Op de prairies zijn de temperaturen ruim onder het vriespunt gezakt. Het invallen van de winterkou gaat gepaard met sneeuw. De kans op vorstschade in de wintertarwe valt volgens lokale bronnen daardoor mee. De sneeuw zorgt voor een beschermende deken.
Relatief grote tarweoogsten in Australië en Argentinië (waar de oogst nu gaande is) zorgen voor enige mate van druk op de tarwemarkt. In een andere landbouwgrootmacht op het zuidelijkhalfrond, Brazilië, hebben boeren minder belangstelling voor tarwe. Dat stelt althans het Braziliaanse marktbureau Cepea. Het areaal wintertarwe is met 12% gedaald tot 3 miljoen hectare. Door gedaalde tarweprijzen en matige hectare opbrengsten hebben Braziliaanse akkerbouwers minder tarwe gezaaid. Toch valt de oogst over teeltseizoen 2024 niet veel kleiner uit vergeleken met een jaar eerder. De gemiddelde opbrengst in Brazilië wordt namelijk geraamd op 2,6 ton per hectare. Dat is 13% meer dan een seizoen eerder. De totale Braziliaanse tarweoogst wordt geraamd op 8,1 miljoen ton en valt daarmee 0,4% lager uit dan in 2023.
Genetische modificatie in China
China zet meer in op genetische modificatie om opbrengsten van gewassen te verhogen en de voedselzekerheid beter te borgen. Afgelopen dinsdag maakte het Chinese ministerie van Landbouw bekend 5 gene-edited en 12 genetisch gemodificeerde rassen sojabonen, maïs, rijst en katoen toe te laten. Bij gene-editing (CRISPER-Cas) worden in de plantenfamilie aanwezige genen gebruikt in tegenstelling tot genetische modificatie waarbij genen van buiten de betreffende plantenfamilie worden gebruikt. Twee soja rassen en respectievelijk één ras tarwe, maïs en rijst die met behulp van gene-editing tot stand zijn gekomen zijn nu toegelaten in China. Veel van de genetisch gemodificeerde gewassen in China zoals maïs en soja worden gebruikt in veevoer. Net als in Europa leven er onder Chinese consumenten zorgen over de veiligheid van de gemodificeerde gewassen.