Shutterstock

Nieuws Cacao

Ivoorkust kan niet optimaal cacao malen in mei en juni

1 Juni 2021 - Kimberly Bakker

Ivoorkust is de grootste cacaoproducent ter wereld en tegelijkertijd een van de grootste exporteurs van cacao, maar dat geldt waarschijnlijk niet voor de komende maanden. Door elektriciteitstekorten in het land kunnen de cacaomolens namelijk niet op volle toeren draaien. Analisten verwachten dat het malen van de cacaobonen hierdoor niet verder komt dan 25.000 ton.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

West-Afrika is vandaag de dag goed voor minimaal tweederde van de wereldwijde cacao-oogst. Ivoorkust heeft daarbij de leidende positie, met een jaarlijkse productie van iets meer dan twee miljoen ton. Al wil het in de toekomst wel onder die grens van twee miljoen ton blijven. Het land levert daarmee 38% van de cacao wereldwijd. Die cijfers zullen dit jaar naar verwachting iets lager uitkomen. Door een elektriciteitstekort kunnen de cacaomolens namelijk niet op volle toeren draaien. Volgens analisten wordt nu gewerkt met een capaciteit van ongeveer 50%.

Lagere maalcapaciteit
Het elektriciteitstekort is ontstaan doordat het waterpeil in zowel Ghana als Ivoorkust aanzienlijk gedaald als gevolg van meerdere, langdurige droogteperiodes. En, in een land dat voor 40% van het nationale exportinkomen afhankelijk is van de oogst, is dat natuurlijk slecht nieuws. De combinatie van lagere opbrengsten en hogere kosten – door het gebruiken van dieselgeneratoren – trekt een zware dobber op de binnenlandse economie.

Op dit moment kampt Ivoorkust met een tekort aan elektriciteitsopwekking van ongeveer 200 megawatt. Dat is bijna 10% van de totale capaciteit van 2.230 megawatt. Volgens de vereniging van cacao-exporteurs zal het malen van de cacaobonen daardoor in mei niet verder komen dan 25.000 ton. Een maand eerder – in april – werd nog 42.000 ton cacao gemalen. Ook voor de maanden juni en juli wordt een lagere maalcapaciteit verwacht.

Volgens verschillende analisten kan deze situatie leiden tot een opeenstapeling van cacaobonen in de magazijnen, waardoor de prijs van halffabricaten kan stijgen. Dit omdat de exporteurs moeite hebben om hun contracten op tijd na te komen. Daarom hebben diverse partijen bij de Coffee and Cocoa Council (CCC) gevraagd om het verlagen van contractdeadlines. Gebeurt dat niet, dan is de verwachting dat de prijs verder stijgt.

Hogere premies
Ongeveer 80% van de cacaobonen die van april tot en met september wordt geoogst, wordt ingekocht door cacaomolens. Die geven de voorkeur aan kleinere cacaobonen. Een daling van die aankopen zou een klap zijn voor boeren, die al getroffen worden door lage prijzen. Volgens de Coffee and Cocoa Council kregen cacaobedrijven in Ivoorkust in mei de opdracht om meer premies te betalen om de lonen te ondersteunen. Ivoorkust en Ghana hebben daarom dit seizoen een premie van $400 per ton ingevoerd. Maar de vraag is nog of die ook wordt uitbetaald bij een lagere productie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden